Hoppa till sidans innehåll

Efter texmex är det Japan som gäller för matgurun Jonas Cramby. I boken Tokyo för foodisar guidar han oss till den japanska huvudstadens kulinära hemligheter.

Varför är Tokyo en bra matstad?

– För det första finns det cirka 150 000 restauranger att välja på. Så lite bättre utbud än i till exempel Strängnäs. Sedan finns det en annan detaljkänsla än någon annanstans. Det är det första som slår en. Från personen som lagar dina nudlar till expediten som slår in dina presenter. Jag kan bli tokig när de ägnar tjugo minuter åt att slå in ett par strumpor – samtidigt som jag älskar det så klart. 

Vad är den vanligaste missuppfattningen om japansk mat?

– Att japansk mat är lika med Jiro Dreams of Sushi*-sushi. Den mesta japanska maten är inte alls så, utan snarare rolig, stökig och ”moffig”. Och inte alls lika dyr som de flesta tror. Plus att mycket av den japanska maten inte ens är japansk. De är otroligt skickliga på att sno rätter från andra kulturer och göra dem till sina. Yakiniku är till exempel koreanskt, ramen och gyoza kinesiskt, tonkatsu österrikiskt och tempura portugisiskt. 

Vilken smakupplevelse får man inte missa om man åker till Tokyo?

– Jag tycker inte att man får vara för snobbig för att åtminstone en gång äta lunch i en närbutik. De har fantastiskt goda grejer, allt från perfekta äggmackor till onigiris förpackade med noribladet i en separat ficka så att det håller sig frasigt. Återigen, den japanska detaljkänslan.

 

Recept med inspiration från Japan

 • Okonomiyaki

  Okonomiyaki

  Okonomiyaki är en japansk kålpannkaka, full av smak och nyttigheter. Ingen dålig vardagsmiddag vill vi lova. Kanske blir okonomiyakin en ny favorit? Toppa med färsk koriander.

  - Okonomiyaki

  Spara

 • Laxdonburi

  Laxdonburi

  Donburi betyder skål på japanska och rätten som bär namnet består för det mesta just av en skål fylld med ris och topping. Här marinerar rå lax i en god sojasås, men det går lika bra med tofu eller stekt kycklinglår. Utsökt både som lunch och middag!

  - Laxdonburi

  Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer