Hoppa till sidans innehåll

Grilla vegetariskt, marinera, när får man grilla, hur grillar man och när är det dags att lägga på köttet på grillen? Det här är några av många frågor vi tar upp i ICAs grillexikon.

Elin Nordström

Hur släcker man en grill?
Hur lång tid tar det innan man får perfekt glöd?
Vad passar bäst att grilla?
Vad är skillnaden mellan olika grillar?
Hur grillar man vegetariskt?
Hur grillar man en hel fisk?
Hur grillar man kött?
Hur grillar man grönsaker?
Hur gör man rent grillen?
Grillolja, glaze eller rub?
Hur förvandlar man grillen till en rök?
Tända grillen utan tändvätska?
Hur grillar man kyckling?
Vilken innertemperatur ska köttet ha?

Hur släcker man en grill?

När man har har grillat klart är det bra att man har förberett med en hink vatten, alternativt en  trädgårdsslang. Släck kvarvarande glöd och se till så att grillen står på en säker plats och var noga med att sätta på locket. Här är fler tips om hur du grillar säkert.

Hur lång tid tar det tills man får till en perfekt glöd?

Räkna med att det tar minst 20 minuter innan man får till en bra grillglöd. Detta gäller om du grillar med kol. När kolet har täckts med vit aska är det läge att lägga på råvarorna. Ett hett (hehe) tips är att om du kan hålla handen fem sekunder ovanför glöden utan att bränna dig så är temperaturen perfekt. 3 steg till perfekt glöd hittar du här.

Vad passar bäst att grilla?

Ja du, i princip det mesta går bra att grilla. Men godast blir det att grilla olika typer av kött, grillost, fisk och en del sallad och frukt. Här hittar du alla våra recept med grillat.

Vad är skillnaden mellan olika grillar?

Kolgrill:

Uppnår oftast en högre temperatur än gasol och elgrillar. Många tycker att det smakar mer "grill" med kolgrill. 

Gasolgrill

Med gasgrill använder man antingen naturlig gas eller propan för att sätta igång grillen. Fördelarna med en gasolgrill tycker många är att den är lättare att hantera, den är enkel att sätta på och av. Den är också himla enkel att rengöra.

Elgrill

Grillen som går hem hos lägenhetsägare då det oftast är tillåtet att grilla med elgrill på balkongen. Den här pjäsen kontrolleras med rattar och knappar. Man använder värme istället för eld och den är också himla enkel att rengöra.

Hur grillar man vegetariskt?

Bästa tipset kommer här: Det är bara att testa! Det finns inga nedskrivna regler. Börjar grillosten förvandlas till en kolbit så är du fel ute men då har du lärt dig något till nästa gång. Här hittar du alla recept med vegetariska grillrecept.

Hur grillar man en hel fisk?

Grilla fisken på mycket hett galler så att den får fin färg på båda sidor, vänd inte för snabbt, då fastnar den i gallret. Grilla sedan fisken på Indirekt värme, 10-15 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C intill ryggbenet nedanför huvudet. Här har ni ett galet gott recept med helgrillad röding.

Hur grillar man kött?

Här hittar du allt du behöver veta om hur du grillar kött.

Hur grillar man grönsaker?

Pensla grillgallret med olja. På så sätt tappar inte grönsakerna lika mycket fukt och vatten. Penslar du olja direkt på grönsakerna så är risken stor att de bränns. Här hittar du alla våra recept på grillade grönsaker.

Hur gör man rent grillen?

Här är 8 smarta tips hur du rengör grillen.

Ska man använda grilloja, glaze eller rub till grillat?

Det kan vara svårt att bestämma om man ska använda en rub, en glaze eller grilloja till det man ska slänga på grillen. Här hjälper vi dig att hitta rätt smaksättare till grillen.

Hur röker man på grillen?

Här visar vi hur du med fem enkla steg gör din grill till en rök.

Hur tänder man grillen utan tändvätska?

Du kanske tror att det inte går att tända grillen utan tändvätska? Men där tror du fel! Här är tre alternativa sätt att få fyr på grillen.

Hur grillar man kyckling?

Kyckling passar utmärkt att grilla! Innan du lägger kycklingen på grillen kan du torka av den lite så att inte marinaden droppar ner i kolet. Börja med att grilla kycklingen på hög värme för att sedan flytta den till en svalare del av grillen. På så sätt får du den knaprig och genomstekt. Du kan också lägga på locket för att få en sån jämn temperatur som möjligt. Här hittar du alla våra recept på grillad kyckling.

Vilken innertemperatur ska köttet ha?

Man suktar ju efter den där riktigt möra köttbiten. Oavsett om du ska grilla kyckling, fläsk eler nötkött så får du reda på viilken innertemperatur köttet ska ha.