Hoppa till sidans innehåll

Olika bakformar passar till olika bakverk. En kaka ska helst inte bara ska vara god - den ska vara snygg att se på också. Kladdkakan trivs bäst i springform och en snygg form kan göra den enklaste sockerkaka till ett smycke att ställa på fika bordet.

Leena Mägi

 

Pajsugen? Kika in våra bästa recept på smulpaj!

 

Vi listar bakformar

 • Springform

  Springform

  Springformen har löstagbara kanter och därför perfekt när du bakar tårtbottnar, mjuka kakor, kladdkaka och gör parfaiter. Om du använder en springform till frysta desserter är ett tips att klä formen med plastfolie invändig – så fastnar inte innehållet. Springformar finns i olika storlekar, höjder och former – du har väl inte missat den fina hjärtformade varianten?

 • Sockerkaksform

  Sockerkaksform

  En sockerkaka eller kardemummakaka är enkel att göra, men väldigt god. Och det finns massa olika varianter av sockerkaksformen – rosor, veckade, tvistade. Formen ger en snygg kaka så är det enkelt att imponera. Och du behöver inte dekoreras så mycket, kakan är vacker ändå.

 • Långform

  Långform

  Långformen är självklar när du bakar bröd och funkar också bra till mjuka kakor som sockerkaka och pepparkaka. Eller varför inte baka klassikern radio-kaka där du varvar kex och chokladsmet? Långformen är utmärkt även till annan matlagning som patéer och mousser.

 • Pajform

  Pajform

  Paj är enkelt och gott, passar både till vardags och till fest och går att variera i det oändliga. Gör en mustig matpaj eller en fräsch fruktpaj till efterrätt. Pajformer finns i olika material, glas, aluminium och keramik och är ofta så snygga att det är bara att ställa fram på bordet och servera. Vissa tycker till och med att pajformen kan funka som inredningsdetalj i köket.

 • Muffinsform

  Muffinsform

  Muffins eller cupcakes är en trend som håller i sig. Men en bra muffinsform får du dem så där höga och snygga. Använd formen som den är eller lägg i fina pappersformar. Och formen är bra till mycket annat – funkar bra som småskålar till tacofesten eller häng upp två stycken, lägg en liten present i varje hål, tejpa för julpapper och vips har du en adventskalender.

Mat som passar till

 • Matmuffins

  Att muffins är gott vet vi ju sedan länge men har du testat en riktigt maffig matmuffin? Det är helt enkelt den perfekta maträtten av den enkla anledningen att du kan ploppa ner allt gott i dem.

  Här listar vi 6 ljuvliga muffinsrecept!

 • Paj med lock

  Njut av säsongens frukter och bär i en klassisk paj med lock. Här lär vi dig knepen för att få till den godaste pajen med det perfekta flätmönstret.

  Så fixar du en smarrig paj med lock