Hoppa till sidans innehåll

Många matvaror håller längre än vad som är angivet bäst före datum om de förvaras rätt. Titta, lukta och smaka och låt det avgöra om maten du har hemma är dålig eller inte.

Måste man slänga mat som har passerat bäst före-datum? Vi reder ut begreppen. 

Så här länge håller:

 • Mjölk

  Mjölk och flera andra mejeriprodukter är exempel på livsmedel som för det mesta har betydligt längre hållbarhet än vad datumet för bäst före-dagen anger. Det datumet är satt utifrån att mjölken förvaras vid en maxtemperatur på 8°C. Förvarar du den vid en lägre temperatur så har den betydligt längre hållbarhet.

 • Torrvaror

  Torrvaror som mjöl, pasta, flingor och ris håller också ofta långt efter bäst före-dagen.

 • Hårdost

  Hårdost håller länge. Om osten har synligt mögel – skär bort det och ett par extra centimeter runt det mögliga.

 • Ägg

  Ett ägg har en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen. Men om du förvarar det i kylskåp med den spetsiga delen nedåt så blir hållbarheten 2-3 månader. En annan regel att ha i bakhuvudet är att 1 dag i rumstemperatur motsvarar 4 dagar i kylskåpet. Ett gammalt ägg blir dessutom mer lättskalat och ger en finare maräng. Kokta ägg håller ganska många dagar i kylen, men så fort skalet skadats eller ägget skalats är det en känslig produkt som ska ätas inom ett par dagar.

 • Socker och sirap

  Syftet med socker och sirap, förutom att ge söt smak, är att konservera. Vid rätt förvarning har de betydligt längre hållbarhet än det bäst före-datum som står på förpackningen.