Hoppa till sidans innehåll

Hur kokar man ägg? Buffélabbet har efter hundratals äggkokningar kommit fram till hur du gör för att koka det perfekta ägget. Varje gång! Med Buffémetoden blir de inte bara perfekt kokta utan också lätta att skala.

Missa inte: Mängder av recept med kokta ägg

Koka ägg enligt Buffémetoden

 • Utgå ifrån kalla ägg, förvarade i kylskåp

  Äggproducenterna rekommenderar att ägg ska förvaras i kylen. Så ta fram dem först när kokvattnet sätts på för att få rätt slutresultat.

  Men om kalla ägg läggs i kokande vatten spricker de väl? Nej, äggskalet är inte ett kristallglas, det består av kalciumkarbonat som klarar temperaturskillnaden.

  Spricker det beror det troligen på att det redan fanns en spricka i skalet eller att det lades ner oförsiktigt! Av hundratals ägg vi kokade sprack endast de vi stormkokade.
 • Storleken HAR betydelse

  Det kan skilja 20-30 gram mellan ett litet ägg och ett stort ägg. Så för perfekt resultat − ta fram hushållsvågen och koka jämnstora ägg tillsammans.

 • Vattnet ska sjuda – inte stormkoka

  Äggen ska tillagas i sjudande vatten. Lägg dem i kokande vatten och reglera värmen så att det sjuder – alltså att temperaturen är strax under kokning (enstaka bubblor ska komma upp).

  Bonus! Vitan blir mindre gummiartad i konsistensen vid sjudning.

 • Lägg i äggen försiktigt med sked

  Om inte så är risken stor att de spricker.

 • Ta tid för önskad konsistens

  Eftersom det skiljer flera minuter i koktid mellan stora och små ägg så har vi gjort ett schema där antalet minuter är anpassade efter storlek för hur mjukt eller hårt du vill ha ditt ägg − här hittar du alla koktider för ägg - löskokt, mjukkokt och hårdkokt!

 • Kom ihåg att inte stormkoka

  Stormkokar vattnet kan äggen studsa runt, och då spricker skalet lätt. Så sänk värmen om det börjar koka.

 • Kyl genast - då blir det lättare att skala

  När du lägger äggen i kallt vatten efter att du tar upp dem avstannar kokningen direkt - äggen blir dessutom lättare att skala. Lägg dem i en bunke med kallt vatten i 2 minuter för att svalna.