Hoppa till sidans innehåll

Är du en vinägerbitig tabascotyp eller en vitlöksvänlig sriracha-stänkare? Hot sauces är en given del av den amerikanska matkulturen. Med några få droppar adderas chilihetta, och beroende på sort också rökighet, sötma, syra och sälta. Här är några av våra heta favoriter!

Text: Lina Wallentinson, Foto: Lennart Weibull

I den amerikanska matkulturen är heta såser, ”hot sauces”, ett givet inslag. En diner utan en korg ”condiments” på bordet är ingen diner.

Från mesig chilisås till skrytiga machosåser

Ketchupkompisen chilisås är inte riktigt med i matchen när vi pratar starka såser. Kollar man på ingrediensförteckningen står chili endast för 0,04 procent av innehållet i chilisås.

I andra änden av skalan finns machosåserna, där de absoluta värstingarna består av chili som extraherats och koncentrerats till brinnande helvetesbrygder. Uppfinningsrikedomen när det gäller namn känner inga gränser, bara man rör sig inom ord som associeras till smärta och död.

Med en flaska hot sauce hemma kan du enkelt trolla fram allt från smakrika marinader till BBQ-såser till grillat och sriracha-popcorn med sting – scrolla ner för receptförslag.

Hot sauce världen över

I Sydamerika, varifrån chilin ursprungligen kommer, skiftar såserna beroende på vilken chilisort som odlas just där. Lite generaliserat kan man säga att i Mexiko dominerar sorten jalapeño och den rökta chipotlen. I Peru däremot görs såserna främst på sorterna amarillo och rocoto, som tillsammans med vinäger, lime, senap och majonnäs blir till en sås som brukar stå på restaurangborden. I Centralamerika och Karibien är den starka habaneron en vanlig sort.

– Där smaksätts såserna ofta med till exempel mango eller papaya. Det är intressant när man tänker på att habaneron i sig själv har toner av exotiska frukter, säger Malin Eriksson, chiliexpert och författare till boken ”Taco Mexican style”.

En syrlig komponent ingår nästan alltid
 i hot sauces. I Syd- och Centralamerika ofta lime, men även fruktiga milda vinägersorter.

– När jag rest mycket i framför allt Mexiko ser man ofta en balja vinäger i köken hemma hos folk. Vinägern används samtidigt som den matas med ny frukt allteftersom, säger Malin.

I de nordamerikanska staterna New Mexico, Texas och Louisianas hot sauce-tradition står mer ”västbitig” vinäger för syran. 

 


Tips, till dig som gillar stark mat! Vi har receptsamlingar som till exempel allt med chilitex-mex med chili  och chiligrytor.