Hoppa till sidans innehåll

Dim sum-restauranger kan vara alltifrån enkla hål i väggen-ställen till stjärnprydda hotellkrogar. Här är fyra måsten för dig som tänker besöka Hongkong!

I Hongkong och Kina är tebjudningar, yum cha (bokstavligen dricka te), och tillhörande dim sum en populär samlingspunkt för familjen på söndagsförmiddagar. Dim sum består av en mängd smårätter som serveras i bambukorgar, ofta från vagnar som rullas runt i restaurangen, men även i form av à la carte.

Rätterna kan innefatta dumplings, köttfyllda och ångade bullar, kålrotskaka, klibbigt ris med kött i bananblad, kycklingfötter med mera. Från början var de tänkta som snacks vid tehusen längs Sidenvägen. 

Dim sum är populärt alla tider på dygnet och finns i alla former, från de mest exklusiva stjärnrestaurangerna till gatuvarianter för någon enstaka krona.

Hongkongs bästa dim sum-restauranger

 • Tim Ho Wan

  Succékrogen som gjorde förstklassiga dim sum till vardagsmat kallas ibland för ”världens billigaste Michelin-restaurang”. Finns på tre ställen i stan, bland annat i samma byggnad som flygtågsstationen ”Hong Kong”. Läs mer här.

 • Maxim’s

  Atmosfären är modern i den här klassiska restaurangkedjan, men dim sum serveras fortfarande från kärror som skjuts runt mellan borden. Fin utsikt över hamnen från läget precis vid stadshuset. Läs mer här.

 • Shang Palace

  De mest exklusiva restaurangerna finns ofta på de femstjärniga hotellen, så även i det här fallet. Shang Palace är Kowloon Shangri-La:s tvåstjärniga Michelinrestaurang, med te-sommelier och dim sum med bladguld och tryffel. Läs mer här.

 • Luk Yu Teahouse

  Ett traditionellt etablissemang som serverat dim sum sedan 1933 och behållit mycket av sin gamla charm. Blev ökänt efter ett beställningsmord på en gäst 2002, men trogna kunder har hållit matsalen knökfull även därefter.