Hoppa till sidans innehåll

En klassisk pesto med basilika, pinjenötter, parmesan, vitlök och fin olivolja är inte svår att göra själv. Här visar vi steg för steg hur du gör.

Servera din hemmagjorda pesto till nykokt pasta. En pesto blir allra godast om man använder en mortel men det går också bra att använda en mixer.

Här har vi använt ett recept på klassisk pesto med basilika, och vill du ha fler goda så kan vi tipsa om alla våra pestorecept.

Så gör du pesto - steg för steg

  • Förbered genom att plocka fram alla ingredienser. Bra råvaror är avgörande för smaken på peston. Välj bra kvalitet.

  • Krossa de oskalade vitlöksklyftorna med bredsidan av kniven, detta gör det enklare att ta bort skalet.

  • Grovhacka vitlöksklyftorna och lägg i en mortel.

  • Plocka av basilikabladen från stjälkarna. Lägg i morteln tillsammans med vitlöken.

  • Mortla vitlöken och basilikan till en pasta. Stöt inte utan mal runt med mortelstöten.

  • Lägg i pinjenötterna och mortla ihop med basilikapastan. Det får gärna bli en del grövre nötbitar så peston blir lite tuggig.

  • Rör sedan i olivoljan lite i taget.

  • Riv parmesanosten och blanda till sist i den. Smaka av med salt och peppar.

  • Servera peston med nykokt spagetti. Mer behövs inte!

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer