Gör egen potatisgnocchi, det är enklare än du tror. Kokt potatis, mjöl och ägg utgör grunden i detta klassiska recept på hemmagjord gnocchi som du kan servera med valfria tillbehör. Vi visar hur du gör!

Styling Tove Nilsson Foto Petter Bäcklund
Tips: Här hittar du alla våra gnocchirecept!

Så gör du hemmagjord gnocchi (4–6 personer)

  • Du behöver: 900 g fast potatis (t ex amandine, colomba eller melody), 2 ägg, 3–4 dl vetemjöl extra till utbakning, salt.

  • Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Pressa genom potatispress i en bunke.

  • Blanda med ägg och 1 tsk salt till ett mos.

  • Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer.

  • Rulla degen till 2–3 cm tjocka rullar på mjölad bänk. Skär i 3 cm stora bitar.

  • Tryck till lätt med gaffel och lägg på mjölat underlag.

  • Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i omgångar ca 5 minuter, de är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

5 goda recept med gnocchi

  • Hemmagjord gnocchi med brynt smör och salvia

    Älskar du också potatisgnocchi? Hemmagjord gnocchi är både pyssligt och supergott! Här ett lyxigt men enkelt recept där vi serverar gnocchin stekt med ljuvligt brynt smör, smakrik salvia och riven parmesan.

    - Hemmagjord gnocchi med brynt smör och salvia

    Spara

  • Pytt på gnocchi, falukorv och grönkål

    Pytt med en twist! Här gör vi pytt i panna med färsk gnocchi, strimlad falukorv, skuren grönkål och krispiga rostade hasselnötter. Servera med parmesan och senap. Snabbt, enkelt och en otroligt god vardagsrätt.

    - Pytt på gnocchi, falukorv och grönkål

    Spara

  • Gnocchi med brynt kaprissmör

    Den färska potatispastan gnocchi utgör basen i denna snabba och smakrika rätt som för tankarna till Italien. Broccoli och spenat står för det gröna inslaget, brynt kaprissmör ger smak. Ät som huvudrätt eller ha som tillbehör till fågel, kött eller tofu.

    - Gnocchi med brynt kaprissmör

    Spara

  • Pumpagnocchi med svampsås och bakade körsbärstomater

    Att göra egen gnocchi är enklare än du tror! Smakkombinationen butternutpumpa, fänkål och salvia är otrolig. Prova detta recept på pumpagnocchi som steks gyllene och serveras med svamp och körsbärstomater.

    - Pumpagnocchi med svampsås och bakade körsbärstomater

    Spara

  • Gnocchigratäng med svamp och mozzarella

    Den här gratängen med potatisgnocchi har allt – smörstekt svamp, mustig ratatouille och krämig mozzarella som får smälta i ugnen. Toppa med pesto och pumpakärnor innan gräddning och strö över ruccola vid servering!

    - Gnocchigratäng med svamp och mozzarella

    Spara