Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

När det ska vara extra festligt, bjud på en klassisk supé där köttet står i centrum. Här visar vi hur du gör en helstekt oxfilé i ugnen, som kan lagas dagen före festen.

Text: Juliana Alonso
RECEPT: Ett beprövat grundrecept på helstekt oxfilé, voilà! 

 

  • Putsa

    Putsa filén (dvs ta bort eventuella hinnor etc) med en vass filékniv.

  • Gör steken jämntjock

    Skär och vik ihop filén så att den smala änden viks in under filén (se i filmen hur!). Då får du en jämntjock stek som blir perfekt tillagad hela vägen.

  • Bind ihop (om du vill!)

    För en garanterat snygg filé kan du binda ihop med kökssnöre som finns att köpa i vanliga mataffärer. Du gör en ögla och knyter ihop i ena änden och fortsätter sedan att göra enkla öglor över hela filén. Se i filmen exakt hur du gör.

  • Bryn

    Bryn med olja och smör så får du en härligt frasig och smakrik yta. Vill du kan du bryna steken tillsammans med kryddor, till exempel vitlök och timjan.

  • Termometer för bästa resultat

    Oxfilé vill man inte misslyckas med. Så ta det säkra för det osäkra – använd en ugnstermometer och håll koll på tiden. Du för in termometern mitt på steken så att spetsen är precis i mitten av steken.

  • Ugnstid, tid & innertemperatur:

    Ugnstemperaturen: 125°C
    Tid i ugn: ca 40 minuter
    Innertemperatur: 50-60°C

  • Låt steken vila

    När den är klar i ugnen, ta ut och linda in i smörpapper och låt steken vila i 10 minuter. Använd smörpapper istället för aluminiumfolie - foliet kan bidra till att stekningen fortsätter.

  • Klart!

    Skär i bitar till servering, eller tranchera som det så vackert heter på kockspråk!

    TIPS: Behöver du oxfilérecept? Här hittar du hela samlingen.