Hoppa till sidans innehåll

En pumpalykta lyser otäckt med ljus i, och det är både enkelt och kul att göra själv − eller tillsammans med barnen! Med några enkla knep är det inte så krångligt.

RECEPT: Bläddra bland läckra pumparecept , rysliga halloweenrecept, och tips på hur du firar en nyttig halloween. Och slutligen , 8 läskiga mallar till din halloweenpumpa.

 • Skär ett lock

  Ju vassare kniv, desto enklare. Det här momentet passar därför bäst för de vuxna i sällskapet. Skär bort ett lock från pumpans ovansida, med en diameter på ca 15cm så det är lätt att gräva i den och stoppa ner ljus. Just för locket ska du vinkla kniven utåt (ej rakt ner), på så sätt blir locket större i ytterkanten och trillar inte ner i pumpan.

 • Töm pumpan

  Gröp ur fruktköttet med en sked. Spara ett ca 3 cm tjockt skal. Ta tillvara fruktköttet och kärnorna - här finns tips på vad du kan laga.

 • Rita

  Rita mönstret du vill skära ut på pumpan. Här får gärna små kreatörer vara med och sätta sin prägel på pumpan. Du hittar även tips på flera olika mönster och mallar längre ner.

 • Skär ut mönstret

  Nu ska vassa kniven fram igen, gärna en nätt kniv... och därmed ska alla små fingrar ur vägen igen. Skär ut ögon, näsa och mun. Gör först en skåra med kniven runt det som ska skäras ut, tryck sedan hårt så att delarna ramlar in eller ut i pumpan. Den konstnärliga kan skära ytliga detaljer som lyser svagare igenom - genom att skrapa bort på ytan, utan att göra hål rätt igenom.

3 saker att tänka på!

 • Ställ utomhus, helst

  Halloweenpumpor passar bäst att ställa utomhus, då det svala vädret förlänger pumpans hållbarhet. Inomhus kan du använda pumpan i några dagar, ganska snart har den sett sina bästa dagar.

 • Försiktigt med tända ljus

  Tända ljus är mysigt, men även en pumpa kan börja brinna. Håll uppsikt, ha inte locket på och se till att värmeljuset står stadigt på pumpans botten. Ta tillfället i akt att se över att batterierna i brandvarnarna hemma är fulladdade.

 • LED-mys!

  Nu för tiden finns det mycket fina LED-ljus som går på batterier. Ett säkrare alternativ än tända ljus, och nästan lika mysigt.