Hoppa till sidans innehåll

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!

Av: Anna-Sara Nilsson

Lax, torsk, röding och gös är några fina firrar vi svenskar älskar, men var fisken kommer från och hur den har fiskats gör stor skillnad för havens och vår hälsa. I linje med WWFs fiskguide ska vi hjälpa dig att välja rätt simmare till middag. 

Tips: Här hittar du hela WWFs fiskguide så du kan göra hållbara val!

 • Lax

  Lax

  Den vilda laxen är i dagsläget starkt hotad. Se därför lax som en lyx, ät den sparsamt och välj alltid ASC- eller KRAV-certifierad lax.

  Recept med lax

 • Torsk

  Torsk

  WWF avråder från att köpa torsk i vissa områden där torskarna är små och magra, då de återhämtar sig inte som man önskar. Välj därför torsk som är MSC-märkt för att stötta hållbart fiske.

  Recept med torsk

 • Röding

  Röding

  Ät röding som är ASC-certifierad, odlad på Island eller Österrike alternativt i slutna landbaserade recirkulerande system i Europa. Det kan finnas hållbara bestånd lokalt i en del mindre svenska sjöar.

  Recept med röding

 • Rödspätta

  Rödspätta

  Rödspättan är den mest fiskade plattfisken i hela Nordostatlanten och är en av de viktigaste matfiskarna. Välj därför MSC-certifierad rödspätta och/eller rödspätta fångad med garn i Skagerrak eller Nordsjön.

  Recept med rödspätta

 • Gös

  Gös

  Att äta svenskt är inte alltid bra, det är gösen ett bra exempel på. Vissa svenska vatten innehåller tyvärr fortsatt höga halter av olika miljögifter som dioxin och PCB. Gösen kan även innehålla höga halter av kvicksilver. Välj därför gös som MSC- och/eller KRAV-märkt. Odlad i Danmark, Schweiz och Tyskland eller fångad Schweiz.

  Recept med gös

 • Tonfisk

  Tonfisk

  Den blåfenade tonfisken brukade finnas i Öresund så sent som på 1960-talet, men är nu starkt överfiskad. När du väljer tonfisk är det viktigt att veta vart den har fiskats och hur, men också vilken typ av tonfisk du äter. Blåfenad tonfisk bör du undvika helt, medan MSC-certifierad Skipjack, vit tonfisk och gulfenad tonfisk är okej att äta.

  Recept med tonfisk