Hoppa till sidans innehåll

Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.

Tips: Här hittar du fler goda salladsrecept!

Förvara endivesallad:

Mörkt och svalt i kylskåp

Tips:

  • Lägg bladen i iskallt vatten innan servering så blir de extra krispiga.
  • Servera endiveblad som ett snack tillsammans med en dipp eller röra.
  • Tillaga endive halverad på grillen.
  • Strimla ner endive i salladen.
  • Baka endive i ugnen: halvera och lägg i en ugnsform. Strö över salt, peppar, hackade nötter och ringla över honung. Baka på 175 °C ca 20 minuter.

Allt du behöver veta:

Endiven är en gulvit eller röd sallad med en karaktäristisk, besk och något pepprig smak som upptäcktes i Belgien redan år 1830. Endivens säregna bleka färg kommer av det speciella odlingssättet som startar naturligt ute på friland för att sedan fortsätta inne i mörka växthus där inget klorofyll kan bildas. Att salladen inte utsätts för solljus är inte bara en förutsättning för dess utseende, utan även för dess goda smak som annars skulle bli nästintill oätligt besk. Endivens krispiga konsistens och vackra form gör den till en uppskattad ingrediens i festliga förrätter och tillbehör, såväl rå som tillagad.

Smakkompisar:

Hasselnötter
Chèvre
Olivolja
Citron

Goda recept med endive

  • Endivesallad med rostade kikärtor

    Endivesallad med rostade kikärtor

    Den krispiga endiven har en karaktärisk besk och pepprig smak. I detta recept serverar vi den i en endivesallad tillsammans med en sötsyrlig senapsvinägrett, vitlök- och smörsteka kikärtor, salt lagrad ost och valnötter.

    - Endivesallad med rostade kikärtor

    Spara

  • Bakad fetaost med grapefrukt och fänkål

    Bakad fetaost med grapefrukt och fänkål

    Salt ost, sötsyrlig grapefrukt och kryddig fänkål är en oslagbar kombination. Baka fetaost gyllene i ugnen tillsammans med honung och servera med tunna skivor av fänkål, endivesallad och fileér av grapefrukt. Toppa med vinägrett.

    - Bakad fetaost med grapefrukt och fänkål

    Spara

  • Endive med getost, hasselnötter och granatäpple

    Endive med getost, hasselnötter och granatäpple

    Letar du efter tilltugg till fördrinken? Prova krispig endive-sallad fylld med krämig getost som toppas med knapriga hasselnötter och sötsyrliga grantäpplekärnor. En oslagbar kombination!

    - Endive med getost, hasselnötter och granatäpple

    Spara

  • Kalvfärsbiff med ljummen endive- och fikonsallad

    Kalvfärsbiff med ljummen endive- och fikonsallad

    Med inspiration från det svenska köket serveras till middag en klassiker med en tvist – kalvfärsbiffar med ljummen endive- och fikonsallad. Den krispiga endiven bryns där apelsinsaft adderas och det får koka tills den blivit mjuk innan fikon och körvel tillsätts. Perfekt smakkombination ihop med biffarna.

    - Kalvfärsbiff med ljummen endive- och fikonsallad

    Spara