Hoppa till sidans innehåll

Den stora grillsäsongen drar igång med härligt utomhushäng och goda grillmiddagar tillsammans med familj och vänner. Men vad gör du när gästerna har gått hem och du står kvar med kol och kladdigt grillgaller? Här är några tips på hur du grillar säkert i sommar.

Släck grillen säkert

När du grillat klart, sätt ett lock på grillen för att kväva elden. Återanvänd grillkolen som inte brunnit ner genom att lägga den svalnande kolen i en plastpåse och skaka tills askan faller av. Briketter är ofta enklare att återanvända eftersom de inte är lika porösa som kol och brinner ner långsammare.

Gör dig av med grillkolen

Släng aldrig använd grillkol i naturen. Vanligtvis sorteras kol i brännbart men i vissa kommuner ska grillkolen slängas i grovsoporna. Kolla vad som gäller i just din kommun för säkerhetsskull.

Rengör grillgaller

Ett rent grillgaller gör stor skillnad. Gallret rengörs lättast när det fortfarande är varmt, så gör till en vana att städa grillen strax efter du grillat klart. Använd en mässingsborste, och om du behöver diskmedel tänk på att välja en miljömärkt produkt.