Hoppa till sidans innehåll

Tove Laveskog är matkreatör på ICA köket och vurmar särskilt för hållbar matlaging. Här kommer några av hennes tips för att grilla mer hållbart.

  • Välj alltid grönsaker som är i säsong

    Gärna ekologiska och närodlade om möjligt. Grillsäsongen är lång så det finns stora möjligheter att variera sig.

  • Tänk på att primörer oftast inte behöver skalas

    Det räcker med att tvätta dem. På så vis undviker du att kasta ätbar mat i komposthinken.

  • Späda små grönsaker och bönor grillas enklast i ett halster

    På spett eller i en grillkorg – som är mycket bättre än till exempel folie ur ett hållbarhetsperspektiv.

  • Grilla grövre grönsaker indirekt

    Rotfrukter som kräver längre tid på grillen bör grillas indirekt dvs inte direkt över glöden. Om grönsakerna blir svarta kan du enkelt skala dem efteråt.

  • Grillade grönsaker går att frysa in

    Blir det grönsaker över går dessa utmärkt att frysa in och kan med fördel användas i mustiga grytor eller mixas ner till en god slät grönsakspuré.

  • Om du grillar ost, pensla gärna på lite olja

    Grilla helst större bitar och skiva i efterhand så minskar risken att de trillar genom gallret. Låt osten ligga länge så att den verkligen börjar få färg på kanterna innan den vänds, annars fastnar den lätt.

  • När du grillar ska du ha locket på

    Det är bättre för både smaken och miljön (eftersom du då inte behöver använda så mycket kol). Använd gärna tändrör eller eltändare istället för tändvätska.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer