Hoppa till sidans innehåll

Kryddiga kycklingspett, rostad sötpotatis med getost, och grillad ananas - precis som i Argentina! I Argentina är grillning socialare, festligare och köttigare! Inspireras av Joaquin Zalazars grilltips och prova något av hans bästa grillrecept.

Text Daniel Björk Foto Per Ranung
Tips: Här hittar du alla våra grillrecept!

 I Argentina grillar man året om. Asado, som det kallas, är som en sorts ritual där det mesta får plats: glädje, familj, vänskap, tradition, fotboll och religion.

– Alla gillar att grilla, oavsett kön eller ålder! säger argentiskfödde kocken Joaquin Zalazar, som tror att han gjorde sitt första asado när han var 13 år gammal. Under sommarloven i Argentina brukade Joaquin och de andra barnen följa med de gauchos, boskapsskötare som arbetade med boskapen under dagarna.

– Vi grillade med dem varje dag! För mig betyder sommar just vänner, familj, glädje – och massor av asado.

Efter en karriär som professionell rugbyspelare började Joaquin jobba med mat i Italien. Idag driver han nyöppnade Matstudionjkpg, en restaurang i källaren till mentorn och stjärnkocken Tommy Myllymäkis hus.

– Det är egentligen precis det jag alltid har drömt om, i Argentina älskar vi att ha vänner och familj omkring oss när vi lagar mat, säger Joaquin. Argentinare lägger allt som ska ätas på grillen på en och samma gång. Sedan äter man maten i takt med att den blir klar. Så en asadomåltid börjar med kryddiga färska korvar och ”chinchulines” – inälvor – och fortsätter sedan med olika slags kött tillsammans med grillade grönsaker, sallad och bröd. Alla behöver inte äta allt där man sitter runt bordet. Istället får man tid att prata medan man väntar på sin favoritbit.

– Ett tips om man hamnar på ett argentinskt asado är att hålla sig nära grillmästaren, det är nämligen där de finaste bitarna provsmakas!

Argentinsk grillning

 • Lax i foliepaket med gorgonzola

  Lax i foliepaket med gorgonzola

  Finns det något enklare, och godare, än fisk i foliepaket? Genom att grilla fisken i folie håller den sig både hel och saftig, samtidigt som den här får massor av smak av gorgonzola, svartpeppar och persilja.

  - Lax i foliepaket med gorgonzola

  Spara

 • Sallad criolla med grillad lök och tomat

  Sallad criolla med grillad lök och tomat

  Låt även salladen få smak av grillen! I den här salladen blandas grillad lök och tomat med en blandning av persilja, olja, salt och peppar. Somrigt och gott!

  - Sallad criolla med grillad lök och tomat

  Spara

 • Chimichurri med rökt paprika

  Chimichurri med rökt paprika

  Chimichurri är en kryddstark sås som även passar bra som marinad till grillat kött, för extra smak och saftighet! Den här chimichurrin är gjord på bland annat oregano, rosmarin, bladpersilja, rökt paprikapulver och vitvinsvinäger.

  - Chimichurri med rökt paprika

  Spara

 • Rostad sötpotatis med getost och mynta

  Rostad sötpotatis med getost och mynta

  Bjud på en lika somrig som magisk smakkombination av rostad sötpotatis, getost och mynta! Rätten är enkel att göra och passar bra att servera som en del av en huvudrätt eller som inslag på buffébordet.

  - Rostad sötpotatis med getost och mynta

  Spara

 • Grillat bröd med kryddsmör

  Grillat bröd med kryddsmör

  Vad vore en grillmåltid utan bröd? Den här baguetten delas på längden, grillas tills det blir frasigt och ackompanjeras av rumsvarmt kryddsmör.

  - Grillat bröd med kryddsmör

  Spara

 • Grillad ananas med dulce de leche

  Grillad ananas med dulce de leche

  Lägg ananas på grillen i sommar! Genom att grilla ananasen hel med skal behöver du inte vara rädd för att fruktköttet ska bli bränt. Du behöver inte heller oroa dig om skalet blir bränt – det påverkar inte fruktköttets smak. Servera den färdiggrillade ananasen i skivor och ringla över dulce de leche.

  - Grillad ananas med dulce de leche

  Spara

 • Kryddiga kycklingspett

  Kryddiga kycklingspett

  Riktigt god grillad kyckling är svår att motstå. Trä kycklingen på grillspett och marinera med en blandning av rökt paprikapulver, finrivet citronskal, citronjuice och vitlök. Så gott!

  - Kryddiga kycklingspett

  Spara

 • Grillade majskolvar med parmesan

  Grillade majskolvar med parmesan

  Majskolvar är ett måste på grillen och ett perfekt alternativ till kött. Majsens söta smak blir extra god ihop med denna blandning gjord på vitlök, rökt paprikapulver och parmesan!

  - Grillade majskolvar med parmesan

  Spara