Längtar du också till Grekland och klassiska grekiska maträtter som moussaka, ugnsbakad fetaost, souvlaki och såklart grekisk sallad? Vi har samlat våra absoluta favoritrecept som gör att du kan njuta av grekiska smaker på balkongen, i trädgården eller picknickfilten hemma i Sverige!

Alexandra Holm

  • Tzatziki

    Tzatziki

    Att tzatziki är givet när det vankas grekiskt är en självklarhet vid det här laget. Matlagningsyoghurt, gurka, vitlök och olivolja är allt du behöver för att göra denna underbara röra som passar till grillat kött, fisk, bröd, sallad - ja, i princip ALLT!

    - Tzatziki

    Spara

  • Grekisk sallad

    Grekisk sallad

    Blått hav, solen som lyser, vita hus och en god lunch i Grekland... Ja, det kan du drömma dig bort till när du äter den här klassiska grekiska salladen. Visste du förresten att man i en klassisk grekisk sallad inte har sallad i namnet till trots? Istället är den gjord på bland annat krispig gurka, lök, oliver och naturligtvis fetaost. Servera ihop med ett gott bröd och njut.

    - Grekisk sallad

    Spara

  • Citron- och vitlöksstekt saganaki med paprikayoghurt

    Citron- och vitlöksstekt saganaki med paprikayoghurt

    En av våra absoluta favoriter när det kommer till grekiska förrätter är saganiki! Det är en grekisk ost som serveras nystekt ur stekpannan med en krispig utsida och ljuvligt mjukt smältande innandöme.

    - Citron- och vitlöksstekt saganaki med paprikayoghurt

    Spara

  • Fyllt grekiskt bröd

    Fyllt grekiskt bröd

    Om du vill göra något annat än en klassisk limpa ska du baka det här enkla brödet i sommar. Brödet innehåller potatis, tomater, oliver och fetaost, som smaksätts med honung och rosmarin innan allt rullas ihop i degen och gräddas. Mums!

    - Fyllt grekiskt bröd

    Spara

  • Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat

    Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat

    Fetaost, tomater, lök och oliver är en välbekant kombo för alla oss som älskar Grekland. I den här varma varianten av grekisk sallad så bakas fetaosten i ugn tillsammans med en tomatsallad, som får smak av citrusdressing med olivolja och oregano. Så himla gott!

    - Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat

    Spara

  • Lammspett med örtsmör och äppeltsatsiki

    Lammspett med örtsmör och äppeltsatsiki

    Örtigt och fräscht smör ger de här möra lammspetten den fulländade smakupplevelsen. Vill du ha ett billigare alternativ till lammytterfilé är fläskfilé också perfekt. Servera ihop med krispig tsatsiki gjord på äpple och stjälkselleri.

    - Lammspett med örtsmör och äppeltsatsiki

    Spara

  • Moussaka med potatis och feta

    Moussaka med potatis och feta

    Stekt aubergine är basen för den klassika moussakan men sedan är det fritt fram att variera denna ljuvligt mäktiga grekiska gratäng! Här får auberginen sällskap av potatis, purjo och zucchini och en gratängsås med feta och yoghurt. Blir något över av moussakan så är det bara bra, den blir nämligen ännu godare dagen efter!

    - Moussaka med potatis och feta

    Spara

  • Grekiskt spenatris

    Grekiskt spenatris

    Spanakorizo är en grekisk variant av risotto smaksatt med spenat och citron. Vackert grön med salladslök och dill på toppen. Servera som tillbehör eller huvudrätt. Perfekt i sommarvärmen!

    - Grekiskt spenatris

    Spara

  • Halloumiburgare med tsatsiki

    Halloumiburgare med tsatsiki

    Jaja vi vet att halloumi är en cypriotisk ost men vi vet också att den äts minst lika ofta i Grekland som på Cypern! Här får den hur som helst sällskap av fräsch tsatsiki och grillad zucchini. Allt läggs i en frasig bit baguette och blir till en smarrig vegetarisk burgare.

    - Halloumiburgare med tsatsiki

    Spara

  • Souvlaki

    Souvlaki

    Souvlaki är de berömda grekiska grillspetten. I detta recept används fläskfilé eller lammkött med en smakrik marinad på bland annat citron, vitlök och rosmarin. Den marinerade köttet skärs i små kuber och träs sedan upp på spett innan det grillas till perfektion.

    - Souvlaki

    Spara

  • Rostad potatis med peppar- och paprikamajo

    Rostad potatis med peppar- och paprikamajo

    Många gånger är det enkla det allra godaste. Rosta en karaktärsfull potatissort, till exempel amandine, och smaksätt på medelhavsvis med oregano, citron och olivolja. Dippa i en ljuvligt pepprig paprikamajonnäs och dröm dig bort till en soldränkt grekisk taverna!

    - Rostad potatis med peppar- och paprikamajo

    Spara

  • Kycklinggyros med fetaost och tomat

    Kycklinggyros med fetaost och tomat

    En härlig kycklingrätt i form av gyros med fetaost och tomat. Kycklingen får en underbar smak, ät den med fluffigt ris och en mumsig sallad. Salladen gör du på tomater, paprika och krämig fetaost.

    - Kycklinggyros med fetaost och tomat

    Spara

  • Oliv- och bönsallad

    Oliv- och bönsallad

    Med lite blandade bönor i basskafferiet kommer du långt. Kombinera med riktigt goda kalamataoliver, soltorkade tomater och rödlök för en äkta grekisk touch. Toppa med olivolja, mynta och persilja och njut av denna fräscha sallad i sommarvärmen.

    - Oliv- och bönsallad

    Spara

  • Enkel vegomoussaka

    Enkel vegomoussaka

    Denna vegetariska variant av moussaka är ljuvlig med sin bas av potatis, aubergine och fetaost. Den är inte bara smakrik och mättande utan sprider även en fantastisk väldoft i köket under tillagning. Servera slutligen med en matig sallad på bland annat bönor och färsk oregano.

    - Enkel vegomoussaka

    Spara

  • Fylld gratinerad aubergine

    Fylld gratinerad aubergine

    Aubergine är som bekant väldigt mycket Grekland. Här ugnsbakas den mörklila grönsaken och det mjuka inkråmet blir sedan till en smakrik fyllning med färsk korv eller valfri vegovariant, lök, tomat, citron och grädde. Hela härligheten får sedan gratinera med pikant parmesan. Medelhavsmums!

    - Fylld gratinerad aubergine

    Spara

  • Enkel baklava

    Enkel baklava

    Alla som suttit på en grekisk restaurang vet känslan av att vara proppmätt men ändå inte kunna motstå att avsluta med en ljuvlig och mäktig baklava! Med färdig filodeg i kylen är det lätt att göra din egen baklava hemma i köket. Varva bara filodegen, mixade nötter och smör. Baka frasig i ugnen och avsluta med att hälla över varm sockerlag. Skär i bitar och njut!

    - Enkel baklava

    Spara