Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!

Se när vår kock Niclas gravar lax och ger sina bästa tips:

 

Gravad lax för 8–10 personer

  • Börja med att skära 1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (gärna mittbiten) i två delar. Gör du en mindre mängd gravad lax går det bra att behålla laxen i ett stycke.

  • Ta bort ev ben från laxen med en tång.

  • Skär några snitt i fiskskinnet.

  • Blanda 4 msk salt, 4 msk strösocker och 2 tsk grovstött vitpeppar. Gnid in filéerna med kryddblandningen.

  • Strö 1 dl hackad dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del.

  • Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.

  • Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.

  • Gravad lax på färsk lax

    Gravad lax på färsk lax

    Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

    - Gravad lax på färsk lax

    Spara