Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!

Gravad lax för 8–10 personer

  • Du behöver: 1 kg odlad laxfilé i bit med skinn, gärna mittbiten 4 msk salt 4 msk strösocker 2 tsk grovstött vitpeppar 1 dl hackad dill Börja med att skära laxen i två bitar.

  • Ta bort ev ben från laxen med en tång.

  • Skär några snitt i fiskskinnet.

  • Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in filéerna med kryddblandningen.

  • Strö dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del.

  • Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.

  • Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.