Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!

Se när vår kock Niclas gravar lax och ger sina bästa tips:

 

Gravad lax för 8–10 personer

  • Börja med att skära 1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (gärna mittbiten) i två delar. Gör du en mindre mängd gravad lax går det bra att behålla laxen i ett stycke.

  • Ta bort ev ben från laxen med en tång.

  • Skär några snitt i fiskskinnet.

  • Blanda 4 msk salt, 4 msk strösocker och 2 tsk grovstött vitpeppar. Gnid in filéerna med kryddblandningen.

  • Strö 1 dl hackad dill på köttsidan och lägg ihop tunn del mot tjock del.

  • Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg på en tallrik i kylen ca 2 dygn. Vänd 3–4 gånger.

  • Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor.