Gör gratängen festligare med nya smakkompisar. Byt ut en del av potatisen mot jordärtskocka, smaksätt med dragon eller toppa med löjrom. Utgå ifrån det du gillar eller inspireras av våra godaste gratänger!

Text Sofie Lundmark Recept Johanna Dyrén Foto Lennart Weibull
Tips: Buffélabbet visar hur du får till den perfekta gratängen!

7 toppengoda gratänger

 • Bearnaisegratäng

  Med torkad dragon och dijonsenap smakar potatisgratängen helt plötsligt som bearnaisesås! Oemotståndligt god till stekt kött, fläskkarré eller portobello.

  Potatisgratäng med dragon och dijon

 • Gratäng med löjrom

  En riktigt lyxig potatisgratäng att bjuda på när du vill imponera lite extra på dina gäster! Låt några dillstjälkar koka med potatis, vitlök, grädde och mjölk till en krämig blandning. Gratinera potatisgratängen med ost, toppa sedan snyggt med löjrom, pepparrot och dill.

  Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

 • Västerbottengratäng

  Piffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och att osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.

  Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

 • Gratäng med sötpotatis

  Laga en krämig gratäng med sötpotatis och fetaost! Sötpotatis, grädde, mjölk och ost smaksätts med rosmarin och gratineras i ugnen tills den är gyllene. Perfekt till söndagsmiddagen och en lite lyxigare matlåda.

  Sötpotatisgratäng

 • Gratäng med gorgonzola och päron

  Den här ljuvligt krämiga potatisgratängen med gorgonzola, päron, Västerbottensost och muskot är en helt oemotståndlig smaksuccé. Gör sig bra till kallskuret, prova till exempel tillsammans med favoriten dubbelmarinérad fläskfilé.

  Potatisgratäng med gorgonzola och päron

 • Gratäng med jordärtskocka

  Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan med örtig fräschör.

  Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

 • Gulbetsgratäng

  Byt ut hälften av potatisen i din gratäng mot gulbetor. Lyxa med smulad fetaost och en vällagrad ost på toppen. Snyggt solgul blir den också!

  Gulbets- och potatisgratäng