Hoppa till sidans innehåll

Gör gratängen festligare med nya smakkompisar. Byt ut en del av potatisen mot jordärtskocka, laga en riktigt snabb laxpudding eller lyxa till det med löjrom. Här får du inspiration i form av våra allra godaste potatisgratänger!

Text: Sofie Lundmark Recept: Johanna Dyrén Foto Lennart Weibull

 • Falsk laxpudding

  Nej nu är det nästan för enkelt! Varva färdig potatisgratäng med lax och du har en falsk laxpudding att avnjuta efter endast 20-25 minuter.

  - Falsk laxpudding

  Spara

 • Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

  En riktigt lyxig potatisgratäng att bjuda på när du vill imponera lite extra på dina gäster! Låt några dillstjälkar koka med potatis, vitlök, grädde och mjölk till en krämig blandning. Gratinera potatisgratängen med ost, toppa sedan snyggt med löjrom, pepparrot och dill.

  - Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

  Spara

 • Potatisgratäng med dragon och dijon

  Tänk utanför gratängformen nästa gång du gör egen potatisgratäng och smaksätt den på det ljuvligaste sättet. För med torkad dragon och dijonsenap smakar potatisgratängen helt plötsligt som bearnaisesås! Bara så gott till stekt kött, fläskkarré eller portobello.

  - Potatisgratäng med dragon och dijon

  Spara

 • Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

  Piffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och att osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.

  - Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

  Spara

 • Sötpotatisgratäng

  Laga en krämig gratäng med sötpotatis och fetaost! Sötpotatis, grädde, mjölk och ost smaksätts med rosmarin och gratineras i ugnen tills den är gyllene. Perfekt till söndagsmiddagen och en lite lyxigare matlåda.

  - Sötpotatisgratäng

  Spara

 • Potatisgratäng med gorgonzola och päron

  Den här ljuvligt krämiga potatisgratängen med gorgonzola, päron, Västerbottensost och muskot är en helt oemotståndlig smaksuccé. Gör sig bra till kallskuret, prova till exempel tillsammans med favoriten dubbelmarinérad fläskfilé.

  - Potatisgratäng med gorgonzola och päron

  Spara

 • Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

  Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan med örtig fräschör.

  - Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

  Spara

 • Gulbets- och potatisgratäng

  Byt ut hälften av potatisen i din gratäng mot gulbetor. Lyxa med smulad fetaost och en vällagrad ost på toppen. Tricket för att få gratängen så där perfekt krämig är att först koka potatis och gulbetor i gräddmjölken. Snyggt solgul blir den också!

  - Gulbets- och potatisgratäng

  Spara