Buffélabbet kopplar greppet om kolans söta kemi. Vi har kokat och jämfört flera grundrecept, varierat kastrullstorlek, ingredienser och temperatur. Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola.

Text: Anna K Sjögren Tester: Maria Molin & Francesca Vilches Foto: Lennart Weibull
Får du inte nog? Hitta till alla ICAs kolarecept!

Buffélabbet fick i uppdrag att ta fram receptet på en gräddkola med perfekt mjukseg konsistens, vacker bärnstensfärg och tydlig smak av söt karamell, grädde och smör. Får vi lov att presentera resultatet: det ytterst noggrannt testade grundreceptet på gräddkola!

Buffélabbet testade fram bästa kolan

 • Salt, ättika och vinäger

  När vi jämför olika grundrecept innehåller det bästa både salt och ättika, rätt otippat. Ättikan ger kolan en svagt syrlig smakbrytning men framför allt mer spänst och saltet balanserar sötman. Vi testar att byta ättika mot vitvinsvinäger, som ger kolan ännu finare färg, så vi byter till det. Till vårt grundrecept använder vi 1/2 tsk ättiksprit (12 %) eller 1 tsk vitvinsvinäger.

 • Fastare och lenare kola

  När vi tillsätter 1/2 dl glykossirap till smeten får vi en kola som har en fastare konsistens och blir lite mindre söt i smaken. Glykossirap liksom sirap förhindrar att sockret bildar kristaller när smeten svalnar. En perfekt gräddkola ska ju vara mjuk och len och inte knastra mellan tänderna.

 • Välj rätt kastrull

  Vi kokar kola i kastruller av tre olika storlekar och noterar att det tar ungefär lika lång tid för smeten att nå vår bestämda temperatur, men av praktiska skäl använder vi en kastrull på ca 21 cm i diameter. Här får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med en digitaltermometer. Vid kolakokning är det bäst att använda sig av en stålkastrull med tjock botten.

 • Temperatur - avgörande för konsistensen

  Att mäta temperaturen är det bästa sättet att avgöra när kokningen ska avbrytas för att kolans konsistens ska bli så där härligt mjukseg - vi rekommenderar 125°C. Man kan även göra ett kulprov genom att droppa smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar att hällas upp.

 • Snyggare kola i en mindre form

  Kolasmeten häller vi upp i en bakpappersklädd aluminiumform med yttermått 19 x 26 cm (motsvarar en vanlig form med innermått på ca 15 x 20 cm) i stället för på en stor plåt. Då blir det fina, tjocka bitar av kolan när vi skär upp den.