Schackrutor är en älskad klassiker till fikat. Här visar vi hur du lyckas med de snygga kakorna steg för steg.

Sofie Lundmark
Här hittar du recept på schackrutor. Tips! Testa även att göra glutenfria schackrutor.

Så här gör du!

  • Mixa ingredienserna

    Blanda socker, majsmjöl, majsstärkelse, pofiber, vaniljsocker, bakpulver och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.
    Tillsätt äggvitan och arbeta snabbt ihop till en deg för hand eller i matberedaren.

  • Dela degen

    Dela degen i 2 bitar.

  • Gör en ljus och en mörk deg

    Arbeta in vaniljsocker i den ena halvan av degen. Arbeta in kakao i den andra halvan.

  • Kavla till rektanglar

    Kavla ut båda degarna till ca 1 cm tjocka rektangulära plattor.

  • Skär ut stänger

    Skär sedan ut cm–breda, fyrkantiga stänger.

  • Lägg i schackmönster

    Lägg samman till ett schackmönster. Lägg i kylen ca 30 minuter.

  • Skär i skivor

    Skär degrullarna i ca 4 mm tjocka skivor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

  • Grädda 7-10 min

    Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter. Låt svalna.

  • Servera och njut

    Servera kakorna och njut!