Hoppa till sidans innehåll

En smäcker och sober tårta vid en första anblick. Men med en insida som överraskar! Här är knepen som gör att du lyckas med en regnbågstårta.

RECEPT: Sätt igång genast, här är tidningen Buffés recept på regnbågstårta!

6 viktiga knep för att lyckas

 • Smeten

  I vårt recept på regnbågstårta görs smeten i två omgångar. Varje sats delas upp i tre lika stora delar – använd gärna våg, då vet du att du får jämnstora bottnar.

  Rör inte smeten mer än nödvändigt, ju mer du rör i den desto kompaktare och mindre luftigt blir slutresultatet.

 • Formen

  Vi använde små runda formar med löstagbar botten med en diameter på 15 centimeter. När bottnarna är mindre blir det lättare att få till en snygg layer cake som byggs på höjden.

  Det underlättar om du har fler formar så att du kan grädda 2-3 bottnar åt gången.

 • Jämna till bottnarna

  När tårtbottnarna gräddas lyfter de mer i mitten och får en toppig form. Ytan kan också bli lite bubblig. Då de ska staplas på höjden är det viktigt att de jämnas till - skär därför av en tunn skiva på toppen av varje tårtbotten så att de blir jämnplatta. Då garderar du dig för att bottnarna inte glider isär eller att du får en sned och lutande tårta.

 • Färgen

  Vi färgade bottnarna med flytande hushållsfärg i nyanserna röd, gul, grön och blå. För att få orange blandade vi rött och gult, och för lila blandade vi rött och blått.

  Det går också att använda färgpasta som man kan köpa i specialbutiker för hobby- och bakprodukter. Tänk bara på att pastan är betydligt drygare, så testa dig försiktigt fram till rätt nyans.

  Vi upptäckte också att hushållsfärgen som hade stått öppen hade tappat intensitet i färgen - det behövdes betydligt mer av den jämfört med en ny i samma nyans. Kan vara bra att uppdatera färgarsenalen!

 • Frostingen

  Det finns många olika frostings! Vi valde en klassisk cream cheese-frosting som är fast i konsistensen, den är lätt att jobba med och ger ett fint slutresultat. Den har också en fräsch syra mot de söta sockerkaksbottnarna.

  Värt att notera är att vi testade olika sorters cream cheese, och de som inte innehöll stabiliseringsmedel gav en alldeles för lös frosting för att kunna montera tårtan. Välj därför en färskost som innehåller stabiliseringsmedel för att vara på den säkra sidan.

 • Grillpinnar för stadga

  Behöver din tårta extra stöd? Sätt i två grillpinnar i trä genom tårtan och sätt fast ett litet snöre med små vimplar mellan pinnarna. Sött och stabilt! Vill du inte att pinnarna ska synas kan du knipsa av dem i höjd med tårtans översta botten och gömma under frostingen. Med vårt recept behövdes inte några grillpinnar, bottnarna och frostingen tillsammans gav en stadig tårta. Lycka till!

Så här lägger du ihop tårtan

 • Jämna till

  Jämna till

  Skär bort det översta lagret för att jämna till bottnen. Upprepa med de övriga bottnarna.

 • Bred på frosting

  Bred på frosting

  Bred på frosting i ett jämnt lager. Lättast går det med en vinklad palettkniv, har du ingen sådan så kan du ta en slickepott. Lägg på nästa botten och upprepa tills du har lagt ihop alla bottnarna.

 • Täck hela tårtan

  Täck hela tårtan

  Bred resten av frostingen i ett jämnt lager runt hela tårtan.

 • Garnera fritt

  Garnera fritt

  Garnera tårtan efter egen fantasi. Vi strösslade med ett tuttifrutti-strössel.