Hoppa till sidans innehåll

Om du gillar gräddkola kommer du älska den här ljuvligt sega kolan. Här visar vi dig steg för steg hur du kokar den perfekta kolan.

Av: Juliana Alonso
RECEPT: Smörkolan i filmen hittar du här. Vill du ha ännu mer inspiration? Upptäck alla våra recept på kola!

 

7 tips för perfekt kola

  • Tjockbottnad kastrull

    Med en tjockbottnad kastrull blir det jämn värme utan att kolan bränns vid eller kastrullen blir förstörd.

  • Rör lagom mycket

    Medan kolan puttrar ska du bara röra då och då. Detta för att det inte ska komma in för mycket luftbubblor i kolan.

  • Termometer

    Är du väldigt noga med hur en perfekt kola ska vara? Då behöver du verkligen använda en baktermometer. Eftersom kolan ska koka upp till minst 120 grader räcker det inte med en vanlig ugnstermometer. Genom att hålla koll på temperaturen vet du precis när kolan är klar.

    - 122-125°C mjuk
    - 140-145°C hård & seg
    - 160°C karamellfast

    Tips! Nu för tiden finns det fiffiga slevar som har inbyggda termometrar.

  • Kulprovet

    Ingen baktermometer eller halvnoga med resultatet? Ingen fara! Det gamla klassiska sättet att droppa ner lite kolasmet i ett glas med kallt vatten för att testa konsistensen funkar förstås i alla lägen. Och bäst? Du kan göra kulprovet massa gånger tills du får det perfekta resultatet.

  • Lagom stor form

    Använd hellre en lite mindre form än en alldeles för stor, så kan du skära till ganska tjocka bitar kola. Risken är annars att du får små tunna slamsor till kolor.

  • Slå in i bakpapper

    Klipp eller riv bitar av bakplåtspapper att slå in kolorna i. Bakplåtspapper är utformat för att mat inte ska fastna, perfekt för kolor som tenderar att klibba ihop efter ett tag.

  • Smaksätt med ännu mera gott

    Antingen äter du kolan precis som den är (mmmmm!) eller så kan du passa på att hälla över något gott direkt efter att du hällt ut kolan i formen och innan du skär. Några goa favoriter är kakaonibs, flingsalt, jordnötter, hackad mörk choklad, krossade polkagrisar eller krossad turkisk peppar.

ICA återkallar ICA Vegonuggets med krispig majspanering Läs mer