Hoppa till sidans innehåll

Lika gott på mackan som i smoothien eller till gröten. Att göra sitt eget jordnötssmör är löjligt enkelt, och mycket mer prisvärt. Dessutom är jordnötter en källa till både protein och zink. Om du vill kan du byta jordnötterna mot valfri annan typ av nöt.

Styling Elisabeth Johansson Foto Roland Persson
Tips: Här hittar du alla våra recept med jordnötter!

Jordnötssmör ca 2 dl

  • Du behöver 200 g naturella jordnötter, 3 msk rapsolja och 1 krm salt.

  • Sätt ugnen på 200°C. Sprid ut nötterna på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–12 minuter, tills de får lite färg. Ta ut och låt svalna.

  • Häll nötter, olja och salt i en matberedare.

  • Mixa tills det blir slätt, ca 3–4 minuter.

  • Lägg i en burk och förvara i kylen.

4 sorters nötsmör

  • Hemmagjort hasselnötssmör

    Det är hur enkelt som helst att omvandla smakrika hasselnötter till ett krämigt hasselnötssmör! Perfekt på mackan, till gröten, på pannkakorna eller i smoothien.

    - Hemmagjort hasselnötssmör

    Spara

  • Hemgjort mandelsmör

    Ett smör av nötter eller mandlar gör du enkelt själv. Här är det sötmandel som står i centrum, men det går lika bra med cashewnöt, valnöt eller pistagenöt. Just det här mandelsmöret är gott som pålägg, topping på gröten eller att bre på pannkakor!

    - Hemgjort mandelsmör

    Spara

  • Hemmagjort jordnötssmör

    Undrar du hur man kan göra eget jordnötssmör? Då behöver du inte fundera längre! Det är nämligen hur lätt som helst, och det enda du behöver är jordnötter, salt, olja och en matberedare.

    - Hemmagjort jordnötssmör

    Spara

  • Hemmagjort valnötssmör

    Mixa valnötter med olja och salt och gör eget valnötssmör! Snabbt, enkelt och prisvärt. Det krämiga nötsmöret kan du använda i allt från dressingar till smoothies.

    - Hemmagjort valnötssmör

    Spara