Hoppa till sidans innehåll

Sommarens alla festligheter och picknickar kräver sina ost och kex. Unna dig en ny kombination varje gång! Göteborgs Utvalda har en ljuvlig serie sprödbakade kex som är speciellt utvecklade för att passa till olika sorters ostar, för att få fram de bästa smakkombinationerna på din ostbricka. Här är 10 favoriter!

I samarbete med ost- och kexexperterna på Göteborgs Utvalda

10 favoritkombinationer

  • Sharon är god året om!

    Havssaltade kex med vitmögelost och sharonfrukt är saftigt och ljuvligt gott. Servera gärna tillsammans med ett mjukt rött vin.

  • Dinkelkex med kittost

    Kittost har en ganska kraftig smak och känns igen på sin speciella färg. Smakar fantastiskt gott på ett dinkelkex toppat med några kumminfrön.

  • Päron och nötter ger extra smak

    Lätta dinkelkex med en vitmögelost får en härlig fräschör med nyskurna söta päronklyftor. Nötter i alla smaker som topping ger spännande extra smak. Hela eller grovhackade.

  • Färskost och örter i ljuv harmoni

    Havssaltat kex med naturell färskost som blandas upp med färska örter och honung. Använd säsongens bästa örter, t.ex. basilika. Smaksätt med honung.

  • Sött, salt och lite syrligt

    Vackert och gott på en och samma gång! Surdegskex toppas med getost och blåbär. Ringla gärna lite flytande honung över - passar utmärkt till chèvre.

  • Pinjenötter och chèvre går hand i hand

    Den sträva getosten får en extra dimension med flytande honung och pinjenötter. Ett grovt kex som fina rågkex från Göteborgs kex matchar smakerna. Rosta gärna pinjenötterna en stund i panna så förhöjs smakerna ännu mer.

  • Fräscht med färska örter

    Fina Rågkex med getostkräm och färska örter. Blanda getost med en klick crème fraiche eller grädde så blir osten lite mjukare. Blanda i t ex citronmeliss eller basilika. Önskar du lite sötma, ringla över lite honung. Så gott!

  • Fikon som motvikt

    Sältan och den starka smaken i en blåmögelost får en söt motvikt av fikonmarmelad, här serverat på fina rågkex. Om det finns färska fikon i säsong passar de också utmärkt till.

  • Färskost och jordgubbe

    Salinas med en frisk naturell färskost toppad med en jordgubbe och balsamicokräm. En sommarfavorit som fungerar året om. Men godast är det såklart med solmogna, svenska jordgubbar.

  • Hårdost och pistage

    Havssaltade kex toppas här med hårdost och pistage. En ost med lite sötma t ex Grevé eller Emmenthaler passar perfekt till det salta kexet och nötterna.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer