Hoppa till sidans innehåll

Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Kocken Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet som fish cakes, stekt strömming och havets wallenbergare.

Recept Malin Söderström Styling Linda Lundgren Foto Roland Persson
Tips: Här hittar du fler recept med fisk!

Varför drar sig många för att laga fisk hemma?

Jag tror det grundar sig i en rädsla och okunskap kring råvaran. Jag är övertygad om att man måste testa sig fram ihemmaköket, även med råvaror man inte är van vid, och framför allt tillåta sig att misslyckas ibland. Är man främmande för fisk är det perfekt att börja med frysta fiskblock, sedan avancera till färsk fiskfilé och blåmusslor och slutligen färsk hel fisk.

Hur väljer man klimatsmart fisk?

Först ska man kolla om fisken har en miljömärkning eller certifiering på förpackningen och handla hos butiker som jobbar med bra leverantörer. Men mitt bästa råd är att titta på WWFs hemsida under Fiskguiden. Där kan man hålla sig uppdaterad om vilka fiskar man ska undvika av miljöskäl. Det är nämligen inte alltid så att man kan utesluta en hel fiskart, utan det kan vara faktorer som hur eller var den är fiskad som avgör om den är ett bra val. Låt också hållbarhetsmärkningarna MSC, ASC och KRAV guida dig!

Ditt bästa tips för att lyckas med fisken i hemmaköket?

Använd termometer, den är ett fantastisk hjälpmedel för att få till den perfekta tillagningen. Och var inte rädd för att tillreda fisken hel, i stekpannan eller på grillen, då är det dessutom enklare att filea den.

 • Havets wallenbergare

  Havets wallenbergare

  Havets wallenbergare är husmanskost när den är som bäst! Här görs biffarna av färs från fisk som blandas krämig med vispgrädde och steks gyllene. Serveras på klassisk vis med potatismos, gröna ärtor och rårörda lingon.

  - Havets wallenbergare

  Spara

 • Blåmusslor med äppelcider och chorizo

  Blåmusslor med äppelcider och chorizo

  Blåmusslor är både gott och enkelt att tillaga. Laga en mustig musselgryta med smak av syrlig äppelcider och den kryddstarka korven chorizo. En perfekt rätt till såväl vardags som till helgen eller bjudningen.

  - Blåmusslor med äppelcider och chorizo

  Spara

 • Fish cakes med glasnudelsallad

  Fish cakes med glasnudelsallad

  En smakrik och färgstark rätt som andas Asien! Fish cakes eller fiskkakor med smak av röd curry, citrongräs och koriander serveras med en glasnudelsallad med grönsaker och en dressing som får smaklökarna att jubla.

  - Fish cakes med glasnudelsallad

  Spara

 • Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetor

  Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetor

  Smörstekt piggvar med gyllene kantareller och rödbetor som toppas med vispat örtsmör med citronzest och finriven pepparrot. En rätt som heter duga!

  - Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetor

  Spara

 • Senapsmarinerad stekt strömming med krossad potatis

  Senapsmarinerad stekt strömming med krossad potatis

  Stekt strömming – en svensk klassiker! Här marineras fiskfiléerna i senapsgrädde innan de paneras och steks krispiga och gyllene. Servera med krossad blomkål och potatis och toppa med gräslök.

  - Senapsmarinerad stekt strömming med krossad potatis

  Spara