Hoppa till sidans innehåll

Gör en utflykt i södra Norrland och testa strutsglass på Sahlins Struts i Borlänge, handla ekologiska grönsaker på Gustafsängs Trädgård norr om Storvik eller testa på bondelivet på Ingelsbo Gård i Garpenberg.

Uppdaterad juni 2015

I samarbete med LRF har Bufféredaktionen sammanställt en guide till gårdar att besöka i sommar. Vi har delat in gårdarna i fem landsdelar och därefter i landskap. Här listar vi gårdarna i södra Norrland, det vill säga i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen. Scrolla ner så hittar du guiderna till övriga Sverige.

Kontakta gårdarna för information

Gå in på varje gårds hemsida för uppdaterad information kring öppettider, utbud och aktiviteter. En del gårdsbutiker har bara öppet på förfrågan och många av de aktiviteter som erbjuds måste bokas på förhand. Så ring alltid i förväg och hör dig för om vad som gäller.

Pärlor i södra Norrland

 • Kinsta Hönsgård

  Mellan Söderhamn och Bollnäs i Söderala ligger Kinsta Hönsgård som har hästar, nötkreatur och äggproduktion. Här finns äggförsäljning från de frigående hönsen. De erbjuder också övernattning i form av ”Bo på lantgård”.

  www.kinstagard.se

 • Onsängs Gård

  Mellan Tallåsen och Föne ligger Onsängs Gård. Här finns en gårdsbutik som säljer ekologiskt lammkött under namnet Fåraherdens lammprodukter. I butiken hittar man också rökt lamm, olika sorters lammkorvar, rapsolja, senap och lammskinn.

  www.faraherdens.nu

 • Gustafstängs Trädgård

  På Gustafstängs Trädgård strax norr om Storvik odlas flera sorters grönsaker som tomater, gurka, chili, majs, kål och sallad. Allt är KRAV-odlat och säljs i den egna butiken. Här finns också självplock av blommor.

  www.gustafsang.se

 • Ockelbo Kyckling

  På Ockelbo Kyckling föder man upp och styckar kyckling på egen gård. I gårdsbutiken säljs såväl färska som rökta detaljer. Här finns också rökt skinka, korv, kallpressad rapsolja och stickat hantverk.

  www.ockelbokyckling.se

 • Lars Pers Getost och Honung

  I Österfärnebo hittar man Lars Pers Getost och Honung med tillverkning av flertalet getostar. Förutom ostar finns här också egenslungad honung och den lite unika produkten ölkorv av getkött att köpa.

  www.larspers.se

 • Sahlins Struts

  Utanför Borlänge finns Sahlins Struts. Gå en guidad tur och följ strutsens väg från ägg till vuxen fågel. För de minsta finns egna guidade turer. Här finns restaurang och i kaféet säljs glass gjord av strutsägg. I butiken kan du slå till på en dammvippa av strutsfjädrar.

  www.sahlinsstruts.se

 • Wålstedts Gård

  I Dala-Floda ligger Wålstedts Gård där man bland annat odlar grönsaker. I den pittoreska butiken finns grönsaker, ägg och surdegsbröd och en hel del annat. Testa att äta gårdens rejäla bondfrukost som serveras under sommaren. Eller boka en övernattning i en fäbod.

  www.walstedtsgard.se

 • Gårds-Glass-Leksand

  I byn Hälla utanför Leksand ligger Skogsbacken som tillverkar glass under namnet Gårds-Glass-Leksand. I den lilla butiken med självbetjäning kan man välja mellan ett flertal sorter, däribland vit choklad med rippel av rabarber eller sorbet på sommarens trädgårdsbär. Här finns också nötkött och mjölk att köpa.

  www.gardsglassleksand.se

 • Ingelsbo Gård

  Norr om Garpenberg på Ingelsbo Gård bedrivs ett ekologiskt lantbruk med både nötkreatur och mjölkkor. Testa på bondelivet och bo över i den gamla bagarstugan enligt konceptet ”Bo på lantgård”. Ingår gör sysslor som att hjälpa till med mjölkning. I butiken finns kött, korvar, råmjölk, honung och senap.

  www.ingelsbogard.se