Hoppa till sidans innehåll

Norra Norrland har ett imponerande utbud av gårdar. Här hittar du allt från prisbelönta ostar på Ovikens ostar i Jämtland och lokalt hantverk på Kallax Gårdsbutik till glass med smak av älgört hos Glassbonden i Vännäs.

Uppdaterad juni 2015

I samarbete med LRF har Bufféredaktionen sammanställt en guide till gårdar att besöka i sommar. Vi har delat in gårdarna i fem landsdelar och därefter i landskap. Här listar vi gårdarna i norra Norrland, det vill säga i Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Ångermanland och Medelpad. Scrolla ner så hittar du guiderna till övriga Sverige.

Kontakta gårdarna för information

Gå in på varje gårds hemsida för uppdaterad information kring öppettider, utbud och aktiviteter. En del gårdsbutiker har bara öppet på förfrågan och många av de aktiviteter som erbjuds måste bokas på förhand. Så ring alltid i förväg och hör dig för om vad som gäller.

Gårdstips i norra Norrland

 • Hulkoffgården

  Norr om Haparanda i den vackra Tornedalen ligger Hulkoffgården. På gården finns en restaurang som är inriktad på tornedalsk gastronomi. Är man sugen på aktiviteter som fiske, extreme rafting eller örtavandringar finns det i närheten. På gården finns också möjlighet att övernatta.

  www.hulkoff.se

 • Stormyrbergets Lantgård

  På Stormyrbergets Lantgård kan du bo och uppleva ett ekologiskt bondeliv med inriktning på lammproduktion. Förutom att hjälpa till att ta hand om djuren finns aktiviteter som hästridning och farmersgolf. Här säljs också lammkött, ägg, marmelader och lammskinn.

  Stormyrbergets facebooksida

 • Nivagården

  Mellan Övertorneå och Haparanda längs med Torne älv ligger Nivagården. Gå en guidad visning och hör om den 400-åriga historien kring gården och ät sedan middag gjord på tornedalska delikatesser. Aktiviteter som erbjuds är bad i vedeldad tunna, stand-up-paddling och laxfiske.

  www.nivagarden.se

 • Kallax Gårdsbutik

  Kallax Gårdsbutik finns i Kallax by en bit utanför Luleå. Här hittar du inredning, vintage, delikatesser, hantverk och fika. Sätter hungern in finns ett gårdskafé med hembakat och lättare luncher.

  www.kallaxgardsbutik.se

 • Vittjärvs Lanthandel

  Strax utanför Boden hittar man Vittjärvs Lanthandel med kafé. Här finns ett basutbud av matvaror, närproducerade produkter samt barkbröd, tvålar, ulltofflor, choklad, ljus och porslin. På terrassen kan du sitta ner och ta en kopp kaffe och bulle.

  www.vittjarvslanthandel.se

 • Danielssons Ko

  På Danielssons Ko i Avasjö har man ekologisk nötköttsproduktion. Den tillhörande butiken säljer kött och charkuterier som grillkorv, salami och chorizo. Här finns även produkter från närliggande producenter som ko- och getost, råmjölk, honung, tunnbröd och lokalt hantverk.

  www.danielssonsko.se

 • Sapmi Ren och Vilt

  Inne i Jokkmokk har Sapmi Ren och Vilt butik med försäljning av ren- och älgkött, fjällröding och bär. Här finns också förädlade produkter som suovas, gravad ytterfilé, torkat renkött och varmrökt renhjärta.

  www.sapmirenovilt.se

 • Virisen

  Några mil söder om Tärnaby ligger Virisen. Här bedriver man fjälljordbruk och en gårdsbutik med lokalt hantverk. Bo över i någon av stugorna med självhushåll eller ät i restaurangen med lokala fjällspecialiteter på menyn. Här finns också vandringsleder och fiskemöjligheter.

  www.virisen.se

 • Hälje Gård

  På Hälje Gård utanför Umeå säljs ekologiskt nöt- och lammkött. Här finns också glass, torkat renkött, fårost och lokalproducerad halloumi att köpa. Mjölkhävartävling, äggskytte, vallhundstävling och trampbilskörning är några av de aktiviteter som kan ordnas på förfrågan.

  haljegard.nu

 • Åbrånet

  Söder om Umeå ligger gården Åbrånet i Hörnsjö. Här är man inriktad på nötproduktion. I den tidigare bagarstugan finns numera en butik som säljer kött, korvar, flatrökta detaljer, lufttorkat kött, honung, produkter av älgört samt en del hantverk som handstöpta ljus och smycken.

  www.abranet.se

 • Glassbonden

  I Väster selet i Vännäs ligger Glassbonden med egen glasstillverkning. Besök Glasserian och slå dig ner på altanen och blicka ut över Vindelälven samtidigt som du njuter av din glass. Välj bland unika sorter som älgört och västerbottensost med päron eller mer traditionella som vanilj och choklad.

  www.glassbonden.se

 • Gubböle Gårdskött

  Cirka 2 mil nordväst om Umeå hittar man Gubböle Gårdskött. Här kan man köpa välhängt nöt- och lammkött samt höns- och vaktelägg. Butiken säljer också lammskinn från de egna gotlandsfåren, textilier och smycken.

  www.gubboledjur.se

 • Oxvikens Gård

  Vackert beläget mellan Tavelsjön och Trehörningen ligger Oxvikens Gård. Gården drivs helt ekologiskt och huvudsysslan är fårhållning och grönsaksodling. Här säljs grönsaker samt blommor, höns- och vaktelägg. Även lammskinn, både naturliga och färgade, går att köpa. Man kan även beställa lammkött.

  www.oxvikensgard.se

 • Mickelbo Gård

  På Mickelbo Gård utanför Umeå kan man bekanta sig med djur som kameler, alpackor, lamor, kalkoner, påfåglar, kaniner, jakar och kinesiska dvärgvaktlar. I kaféet med gårdsbutik kan man handla lokalt och äta hembakat, våfflor och hamburgare gjorda på kött från gården.

  www.mickelbo.se

 • Yttertavle Ägg

  En bit utanför Umeå ligger Yttertavle Ägg. Här kan man i gårdens äggbod köpa ägg från de frigående hönsen.

  www.yttertavleagg.se

 • Vallbacka

  På Vallbacka utanför Lövånger söder om Skellefteå har man uppfödning och försäljning av ekologiskt nötkött. Gården har även stuguthyrning med självhushåll och B&B. I närheten finns fiskesjöar, badplats och en kort vandringsled. Cykel- och båtuthyrning samt badtunna finns också.

  www.vallbacka.dinstudio.se

 • Marstorps Gårdsbutik

  Cirka 5 mil från Umeå i Tvärålund utanför Vindeln ligger Marstorps Gårdsbutik inrymd i ett gammalt soldattorp. Här finns ett brett sortiment av nyskördade grönsaker – allt efter säsong. Även ägg från egna frigående höns finns att köpa.

  www.marstorpsmat.se

 • Lövvattnets Lantbruk

  I Lövånger ligger Lövvattnets Lantbruk med mjölkproduktion. I butiken säljs nöt- och lammkött, sylt, saft, marmelader, råmjölk, korvar samt skinn från många olika djurarter. Här kan du också fika i kaféet, titta på djuren, grilla korv och besöka Barnens Lantgård. Gården erbjuder också ”Bo på Lantgård”.

  www.gardsnara.se/lovvattnets_lantbruk.se

 • Häggby Gård

  Söder om Härnösand ligger Häggby Gård med tillhörande gårdsmejeri. I butiken finns förutom flertalet mejeriprodukter såsom smör, filmjölk, yoghurt, långfil, hårdostar och dessertostar även korv och kött. Vid fint väder på söndagar serveras mackor. Övriga dagar finns det kaffe och glass att köpa.

  www.haggbygard.se

 • Allsta Gård

  I Bjärtå utanför Kramfors hittar man Allsta Gård. Här bedriver man ett småskaligt ekologiskt jordbruk med grönsaksodling, djurskötsel och gårdsbutik. I butiken säljer man grönsaker, surdegsbröd och naturgarvade lammskinn från gårdens Ryafår.

  www.allstagard.se

 • Ovikens Ost

  I byn Häggen i Oviken utanför Myrviken ligger Ovikens Ost. Här driver man gårdsmejeri som gör prisbelönta ostar och mejeriprodukter av får- och komjölk. I butiken finns förutom de egna ostarna också fårskinn och andra lokala delikatesser.

  www.ovikenost.se

 • Ås Trädgård

  En bit utanför Östersund ligger den KRAV-godkända gården Ås Trädgård. Handla grönsaker och andra ekologiska produkter i gårdsbutiken eller ta jobb och hjälp till med odlingen i utbyte mot mat och husrum.

  www.astradgard.se

 • Tivars Gårdsmejeri

  På Norderön i Storsjön ligger Tivars Gårdsmejeri. Här finns förutom en gårdsbutik med egentillverkade ostar också lokalt mathantverk samt en servering. På förfrågan ordnas aktiviteter som 5-kamp, ostprovning och kajakpaddling.

  www.tivars.se

 • Kullens Gårdsmejeri

  I vackra Klövsjö med utsikt över Klövsjön hittar man Kullens Gårdsmejeri. Här görs ostar av både ko- och getmjölk samt yoghurt. I butiken hittar man förutom ostar också annat jämtländskt mathantverk. I kaféet serveras kaffe, hembakat och gårdens osttallrik.

  www.kullensgardsmejeri.se

 • Nybo Gård

  Sommartid flyttar Nybo Gård sitt boskap till fäbodvallen Vikarvålvallen. Ta chansen att uppleva en levande fäbod och besök kaféet som serverar lunch och fika.

  www.nybogard.se

 • Herrö Getgård

  Strax utanför Sveg ligger Herrö Getgård med egen tillverkning av olika sorters getostar. Ostarna finns att köpa i gårdens butik med självbetjäning.

  www.harjedalensturistbyra.se/herro-getgard

 • Hälla Gård

  I nordvästra Medelpad i Åsen, Liden ligger Hälla Gård med kött- och charkproduktion av lamm. I butiken säljs styckade detaljer och flera sorters lammkorvar. Även lammskinn i flertalet färger finns till försäljning.

  www.hallagard.se