Hoppa till sidans innehåll

Fylld kalkon är en vanlig julrätt i flera länder, men en tidskrävande rätt. Vill du prova något annat än julskinka, men mäktar inte med stuffed turkey à la samtliga amerikanska filmer? Gör en saftig julkyckling fullsprakande av smaker!

Text: Juliana Alonso
RECEPT: Vill du göra exakt samma kyckling som i filmen? Här hittar du receptet på helstekt kyckling med salvia- och citronstuffing.

 

8 tips för att lyckas

  • Fyllningen

    Vanliga fyllningar till stuffed turkey är bröd, grönsaker, örter och smör. Ett trick till mycket mer smak är att skära upp färsk korv och använda färsen till fyllningen. Till kyckling passar salvian särskilt bra, och citronszest från en citron (välj ekologisk för att använda skalet!) balanserar smakerna fint. Brödet är mest till för att binda ihop det hela och smöret är en smakbärare som tar fram det bästa och mesta ur de olika ingredienserna.

  • Smak under skinnet

    Fyll på med extra smak genom att trycka in kryddsmör under skinnet. Andra kryddor som du kan trycka in för mer smak är hela vitlöksklyftor och örtblandningar som gremolata till exempel. Du lossar försiktigt på skinnet och trycker in fingrarna så det blir rum för smakerna. Försök att sprida ut så mycket som möjligt samt fördela så jämt som möjligt.

  • Fyll kycklingen

    Stoppa in fyllningen så att det är fullt i hela innandömet.

  • Bind med kökssnöre

    För att fyllningen ska ligga kvar i kycklingen så binder du ihop kycklingbenen ordentligt.

  • Termometer

    Mät gärna innertemperaturen så vet du exakt när kycklingen är lagom. Du behöver en ugnstermometer, gärna digital, och stoppar in termometern intill benet.

  • I ugnen, steg 1

    För att få en fin och krispig yta på kycklingen ska den först ugnstekas på hög värme. Olika ugnar tar olika lång tid på sig, men ungefär 20 minuter brukar det ta för kycklingen att få fin färg.

  • I ugnen, steg 2

    För att kycklingen ska bli lagom genomstekt och ändå behålla saftigheten ska den sedan tillagas länge i ugnen på lägre temperatur. Cirka 1½ timme brukar det ta, men säkrast är att använda ugnstermometer och då är kycklingen klar när innertemperaturen är 82 grader.

    Tips! Under tiden kycklingen är i ugnen är det bra att ösa sky över den ett par gånger i timmen.

  • Redo att servera!

    Hur gör man med fyllningen då? Gröp ur och servera att äta tillsammans med kycklingen, smakrikt tillbehör!