Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Prova en spännande veckomeny från framtiden, som bjuder på allt från DNA-anpassade hälsotoppings till slow cooked balkongkanin.

Caroline Carlander

Veckans rätter år 2040

 • Måndag – Kåldolmar på slowcooked balkongkanin

  Inled veckan med kåldolmar av majrova, fyllda med ragu på kanin och blåmussla med grönsaker och syrade majrovor. Grönsakerna skördas direkt från stadsodlingen på taket och kaninen har fötts upp i bostadsföreningens gemensamma balkongodling. Maten har till stor del producerats i kommersiella växthus och hemmaodlingar.

 • Tisdag – Pizza med nyskördat ogräs från skogen

  Tisdagsmiddagen äter vi i en bister värld där vi inte lyckats stoppa den globala uppvärmningen. ”Man tager vad man haver” blir mottot när klimatkatastrofer drabbar Sverige och tillgången till mat minskar. Ransonerad mat kryddas med skogens och havens skafferi. Från ugnen kommer en rykande färsk pizza med chèvre, skogschampijoner, lök och svalört.

  Tips! Prova på att laga en ransoneringspizza redan nu.

 • Onsdag – Vakumpackad rymdsoppa med larvkrydda

  Onsdagens middag serveras i rymden, som blivit vårt andra hem då det extrema klimatet på jorden har öppnat upp för rymdturism och odlingar på Mars. Men vad passar i en tyngdlös miljö? I matsäcken hittar vi en vakumförpackad soppa, gjord på näringsrik buljong, kokt med frostade grönsaker, torkade larver och fiskrom.

 • Torsdag – Ärtsoppa på stenåldersbönor med salta alger

  Ingen torsdag utan den klassiska ärtsoppan, såklart. Den här dagen är middagen lagad i en värld i balans, där vi fått bukt på klimatförändringarna. På matbordet står en ärtsoppa på favabönor. Det sedvanliga fläsket har bytts ut mot sjögräsfingertång marinerad med senap. Till detta serveras plättar på bovetemjöl och rabarbersylt.

 • Fredag – Tacos med DNA-anpassade hälsotoppings

  Fredagsmyset följer med oss ända in i framtiden, men nu äter vi tacos utifrån en personlig hälsoprofil. Med hjälp av ny teknologi mäter vi näringsförbrukning och risk för sjukdomar och anpassar maten efter det. Den här fredagen blir det mys med tacos på rotselleritortillas, som fylls med krusbärssalsa och pumpakärnskräm. En riktig supertaco!

  Tips! Låt barnen prova nutidsanpassad framtidstaco till fredagsmyset.