Framtidsrapporten tar bland annat upp hur vi komme att behöva anpassa oss till framtidens utveckling.

Caroline Carlander

Framtidsrapporten: Lycka data mening - Konsumenten 2030 är en beskrivning av konsumenten 2030 – vilka drivkrafter och beteende som är tongivande kopplat till konsumtion och livsstil. 2030 kommer tekniken i högre grad vara osynlig men ständigt närvarande. Många kommer ha en egen virtuell assistent som fixar ditt liv, du kommer söka lycka via njutning och aktivitet, kanske på en uppdaterad handelsplats, och du kommer som konsument förvänta dig att företag självklart bidrar positivt till både klimat och samhälle.

Etik, regleringar och att dela persondata kommer vara en het fråga. En annan fråga som kommer att öka i relevans är hur vi ska skapa nya jobb och sysselsättning efter AI (Artificell Intelligence) revolutionen & den ökade migrationen. Värdet av det mänskliga personliga mötet ökar och vi vill hitta mening. Vi har insett att skärmdopingen under 2010-talet gjorde oss människor mest olyckliga. En del börjar logga ut. Lyckoforskningen visar vägen – vi ska göra saker med andra och för andra.

Veckans rätter år 2040

 • Måndag – Kåldolmar på slowcooked balkongkanin

  Inled veckan med kåldolmar av majrova, fyllda med ragu på kanin och blåmussla med grönsaker och syrade majrovor. Grönsakerna skördas direkt från stadsodlingen på taket och kaninen har fötts upp i bostadsföreningens gemensamma balkongodling. Maten har till stor del producerats i kommersiella växthus och hemmaodlingar.

 • Tisdag – Pizza med nyskördat ogräs från skogen

  Tisdagsmiddagen äter vi i en bister värld där vi inte lyckats stoppa den globala uppvärmningen. ”Man tager vad man haver” blir mottot när klimatkatastrofer drabbar Sverige och tillgången till mat minskar. Ransonerad mat kryddas med skogens och havens skafferi. Från ugnen kommer en rykande färsk pizza med chèvre, skogschampijoner, lök och svalört.

  Tips! Prova på att laga en ransoneringspizza redan nu.

 • Onsdag – Vakumpackad rymdsoppa med larvkrydda

  Onsdagens middag serveras i rymden, som blivit vårt andra hem då det extrema klimatet på jorden har öppnat upp för rymdturism och odlingar på Mars. Men vad passar i en tyngdlös miljö? I matsäcken hittar vi en vakumförpackad soppa, gjord på näringsrik buljong, kokt med frostade grönsaker, torkade larver och fiskrom.

 • Torsdag – Ärtsoppa på stenåldersbönor med salta alger

  Ingen torsdag utan den klassiska ärtsoppan, såklart. Den här dagen är middagen lagad i en värld i balans, där vi fått bukt på klimatförändringarna. På matbordet står en ärtsoppa på favabönor. Det sedvanliga fläsket har bytts ut mot sjögräsfingertång marinerad med senap. Till detta serveras plättar på bovetemjöl och rabarbersylt.

 • Fredag – Tacos med DNA-anpassade hälsotoppings

  Fredagsmyset följer med oss ända in i framtiden, men nu äter vi tacos utifrån en personlig hälsoprofil. Med hjälp av ny teknologi mäter vi näringsförbrukning och risk för sjukdomar och anpassar maten efter det. Den här fredagen blir det mys med tacos på rotselleritortillas, som fylls med krusbärssalsa och pumpakärnskräm. En riktig supertaco!

  Tips! Låt barnen prova nutidsanpassad framtidstaco till fredagsmyset.