Hoppa till sidans innehåll

Kockduon Marion Ringborg och Linn Söderström bakom restaurang Garba siar om framtidens mat och bjuder på lakto-ovo-vegetariska recept på kåldolmar, shakshuka och kebab.

Recept Marion Ringborg Linn Söderström Styling Linda Berlin Foto Lennart Weibull
Tips: Här hittar du fler vegetariska recept!

Vad är framtidens mat?

Hållbar matkonsumtion är något långsiktigt och framtidens mat tror vi kommer definieras av utbud snarare än efterfrågan. I framtiden handlar det också om att hitta varianter på populära klassiker som kebab med bröd, som nästintill blivit en nationalrätt. Vi tänker att all typ av snabbmat som är enkel att göra själv, med mindre fokus på kött, är något som folk gillar och alltid kommer att gilla. Morgondagens smaker hänger på att experimentera och att ha roligt i köket. Man ska passa på att laga mat nu när vi fortfarande har tillgång till alla råvaror. 

Berätta om era recept!

Vi har tagit fram flera rätter som vi tror sätter fingret på hur vi kommer att äta i framtiden. Just nu har vi mycket råvaror att välja på, nästan så att det är för bra för att vara sant. Det kommer inte alltid att vara så, valmöjligheter kommer att försvinna. Då kom vi på att lösningen var att vara kreativa med en ingrediens. Med receptet på potatisdumplings till exempel, då var det svamp, och den gjorde vi både buljong på och vi stekte den – man kan nyttja en råvara på flera sätt. Sen har vi skapat nya varianter på klassiker som vi älskar, kålrotskebaben är en av våra favoriter. Att äta mat i bröd är något som vi gillar väldigt mycket!

 • Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  En ljuvlig vegorätt där skivor av rotselleri paneras och steks tills gyllene och krispiga och serveras tillsammans med gröna bönor och en len, krämig hollandaisesås.

  - Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  Spara

 • Dumpling med färskost i kryddig svampbuljong

  Dumpling med färskost i kryddig svampbuljong

  Stekta potatisdumplings gjorda av färskost avnjuts tillsammans med en smakrik buljong med svamp och kryddor som fänkålsfrö, kummin och kryddpeppar.

  - Dumpling med färskost i kryddig svampbuljong

  Spara

 • Vegokåldolmar med gräddsås

  Vegokåldolmar med gräddsås

  Klassiska kåldolmar på nytt vis! Dessa vegokåldolmar görs på savojkålsblad och fylls med vita bönor, traditionella kryddor och färska örter. Som sig bör serveras dolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

  - Vegokåldolmar med gräddsås

  Spara

 • Shakshuka med krämig pumpa och lagrad ost

  Shakshuka med krämig pumpa och lagrad ost

  Shakshuka är en mustig tomatgryta och ursprungligen en frukosträtt från mellanöstern. I det här receptet serveras den med krämig pumpa och lagrad ost och äts tillsammans med en bit bröd.

  - Shakshuka med krämig pumpa och lagrad ost

  Spara

 • Vegokebab på kålrot med lökringar, röd sås och yoghurt

  Vegokebab på kålrot med lökringar, röd sås och yoghurt

  Kebab på kålrot, ja du läste rätt! Fyll pitabröd med kryddiga skivor av kålrot, krispigt friterade lökringar, en röd chilisås och len svalkande yoghurt. Toppa gärna med surkål.

  - Vegokebab på kålrot med lökringar, röd sås och yoghurt

  Spara