Hoppa till sidans innehåll

Att skapa stämning med vackra matupplägg och dukningar är matstylisten Victoria Nordströms specialitet. Här delar hon med sig av sin kunskap om stort och smått som lockar ögat och får oss att känna oss välkomna till bords.

Där det finns fina bilder på mat i media, så är det oftast en matstylist inblandad.

Maten ska inte vara en nödvändighet, det ska vara en upplevelse och njutningsfullt.

− När jag letar rekvisita så är det både stora saker, som underlag, bord, skivor, dukar. Samt väldigt små saker som dukningsdetaljer. Det tar tid! berättar Victoria.

När det kommer till maten och att få till en fin uppläggning krävs riktigt bra, fina och fräscha råvaror. Det är det viktigaste berättar Victoria.

Receptet på laxrätten som Victoria skapat och stylar i filmen hittar du här.

Tips från matstylisten

  • Maten i fokus

    Låt maten stå för färgspelet så att inte dukningen tar över. Återknyt det du serverar till dukningen, kanske färska örter som används i maträtten.

  • Inte för stelt

    Duka med assymetri och spontanitet. Det får inte kännas för stelt för att gästen ska känna sig bekväm och som hemma.

  • Så får du vackra grönsaker

    Använd en mandolin för att skära riktigt tunna skivor av rotsaker till exempel, och lägg dem i isvatten. Det krullar ihop sig och blir väldigt vackert. Det får också bra textur och konsistens och färgspel som gör maten intressant.

  • Fyll inte ut tallriken

    Ha inte för mycket mat på tallriken, och försök att bygga på höjden så att det händer något med formen.

  • Färgkontraster i rätten

    Kontraster i färgerna på tallriken, för att dra lite mer uppmärksamhet till rättens olika detaljer.