Hoppa till sidans innehåll

En fest tar alltid slut, men med hjälp av bilder kan du skapa ett fint minne för både dig själv och dina gäster. I dag finns det en massa smarta sätt att föreviga festen före, under och efter – här tipsar vi om några!

Text & foto: Malin Stålberg

Det ligger ofta en hel del tid och planering bakom en fest eller bjudning. Gör det till ett ögonblick att minnas genom att föreviga festen i bilder på olika sätt!

Bjud in med en hashtag

Börja redan i inbjudan! Bestäm en hashtag för festen och uppmana gästerna att ladda upp bilder på sig själva på Instagram, kanske när de letar kläder eller gör sig iordning. Detta blir speciellt roligt när du bjuder in till temafest, till exempel maskerad, hattparty eller 20-tal.

Skylta sedan tydligt med hashtaggen på festen och uppmuntra gästerna att ladda upp fler bilder, det blir ett smart och effektivt sätt att samla allt på ett och samma ställe.

Som på röda mattan

Tänk Oscarsgala och filmstjärneglans om du bjuder in till en mer glamorös tillställning, som bröllop eller jämn födelsedag. Rulla ut ”röda mattan” som gästerna får anlända via och ställ upp dem framför en snygg vägg där du själv, eller någon du utser till mottagningsfotograf, tar bilder på dem. Du kan också låta gästerna fota varandra med en polaroidkamera och hänga upp alla bilder på en vägg som får växa fram under kvällen.

En skojig partyhöjare är att lägga fram en kamera bredvid ett litet bord med rolig rekvisita som lösmustascher, hattar, sjalar och låtsasglasögon. Det brukar få även den mest blyga person att släppa loss. Anpassa gärna rekvisitan efter ett eventuellt festtema.

Att placera ut engångskameror lite här och var i festlokalen är annars ett klassiskt bildknep. Se bara till att samla in kamerorna efter festen, så de inte får ben och springer sin väg.

För tekniknörden

Du kan hyra en särskild fotoautomat, som låter Instagram-användare göra utskrifter direkt på plats genom att märka sina bilder med en specifik tagg. Med samma typ av automat kan du streama gästernas taggade bilder till en bildskärm via en projektor – så alla kan följa festen live. Ett bra knep om gästerna är utspridda, det väcker nyfikenhet kring vad som händer minut för minut.

Det finns också olika slags ”fotobås” med självutlösare att hyra. Dessa kallas ibland även för photobooth, selfiebox eller fotoautomat. Vissa företag kan även bistå med tillbehör och annan utrustning som kan tänkas behövas. Bygg ett eget fotobås om budgeten är tajt. Placera det på ett lite udda ställe, som en liten toalett, garderob eller annat förvaringsutrymme. Udda är kul!

Tacka för festen

Samla dina egna och alla bilder från dina gäster på en hemsida på ett enkelt sätt med hjälp av verktyg som erbjuder sådana tjänster, t ex Instaprint och appen Capsule. Där kan du lätt samla ihop en mängd olika bilder med hjälp av en hashtag.

Gör ett eget bildspel från festen och använd gärna musiken som spelades, detta blir speciellt roligt om det var ett tema på festen. Mejla bildspelet till gästerna, det kommer att uppskattas!

Med hjälp av en fototjänst kan du enkelt göra fina tackkort att skicka ut efter festen eller varför inte skapa ett mobilskal av bästa festbilden? Det går också att göra ett snyggt fotoalbum med dina och gästernas bilder, antingen bara för eget bruk eller som ett mer påkostat tack. ICA Foto har en fotobok som är anpassad till smartphonebilder, perfekt för alla de bilder du och dina gäster har hashtaggat under festen!