Hoppa till sidans innehåll

London har fått en ny matdestination. Småskaliga matproducenter har flyttat in i gamla järnvägsvalv och industrilokaler i det bortglömda stadshörnet Bermondsey, och på lördagar öppnar de upp för att sälja delikatesser direkt ur fabriksbaksidan.

Text: Malin Lorensson Foto: Jake PK Howard

Vi följer Tower Road över Tower Bridge, svänger vänster in på Druid Street och letar oss under järnvägen till Maltby Street Market. Det är här vi börjar vår matpromenad som ska genom Bermondsey i London. Så häng med på en kulinarisk matresa som tar dig till välfyllda matmarknader, experimenterade restauranger och pop-up-initiativ. Blir du genast sugen på att laga engelskt? Här är alla våra engelska recept!

Senast uppdaterad 14 oktober 2015, med reservation för ändringar.

Foodwalk Bermondsey, London

 • Maltby Street Market

  Det tar inte lång tid innan vi har satt tänderna i en surdegsmacka med avokado och getost, smakat fänkålsjuice och provat en ice cream sandwich (gelato-glass med nötsås mellan två sega kakor).

  Maltby Street Market

 • Little Bird Gin

  Mitt bland alla marknadsstånd hittar vi den 60-talsflirtande baren Little Bird Gin. De destillerar själva och är stolta över att kunna sälja äkta London Dry Gin. Här kan man sippa på en Breakfast Martini morgonen till ära, eller kanske återkomma och lockas av konstverken som rabarbernegronin och de andra drinkarna utgör.

 • St John

  Lite längre ner på gatan tittar vi in i restaurangen och kaféet St John. Hit kommer man långväga för de nybakta munkarna, eller för de noga utvalda vinerna. Vinet Boulevard Napoleon kommer från deras egen vingård. Detta lilla, vackert inredda krypin är en filial till Michelin-listade restaurangen med samma namn i centrala London, och personalen är stolt över en säsongsanpassad meny med traditionellt brittiskt fokus.

 • Tozino

  Bakom en ganska intetsägande, draperad ingång, längs marknadsgatan hittar vi Tozino, en mörk bar och restaurang som helt vigts åt jamón (spansk skinka, ofta lufttorkad). Det livliga umgänget över tapas och vin, skinkan som hänger från taket och de sydspanska dialekterna kan lura vem som helst att tro att vi plötsligt förflyttas till Spanien. Är det länge sedan skolspanskan? Be personalen översätta menyn.

 • African Volcano

  Innan vi går vidare letar vi oss in i järnvägsvalvet där African Volcano har sin pop-up restaurang. Den sydafrikanska kocken Grants Mocambique-inspirerade periperi-sås har vunnit flera priser och finns här att smaka på grillade räkor, kycklingvingar och pulled-pork-burgare. - Hemligheten med periperi-sås är kombinationen med citron, berättar Grant och pressar lite över de grillade räkorna innan han häller på såsen. Vi förstår snabbt varför detta är stället med längst kö på gatan.

 • Brew By Numbers

  Det tar emot att lämna marknadens myller och smaker, men än har vi mycket kvar att upptäcka. Ett kvarter söder om Ropewalk svänger vi in på Enid Street och hittar mikrobryggeriet Brew By Numbers. Här experimenterar vännerna Tom och Dave fritt med ölsorter och ingredienser, och på lördagar kan man komma och smaka på deras senaste uppfinningar direkt ur tanken.

 • Coleman Coffee Roasters

  Vid slutet av Enid Street svänger vi vänster in på Spa Road och letar oss genom den svarta grinden på en fabriksinnegård. Industriområdet vi nu befinner oss i kallas Spa Terminus och inhyser sammanlagt 25 självständiga matproducenter i lokalerna och järnvägsvalven. Det något av en utspridd, urban delikatessbutik, där producenterna öppnar upp sina fabriker på lördagsförmiddagen så att man kan smaka eller köpa med sig hem. Vi har kommit huvudsakligen för Coleman Coffee Roasters. De förser flera Londonkaféer med sina arabica-bönor som rostas i lokalen där vi står, och i deras provisoriska lilla kaffeservering hittar vi vad som med stor sannolikhet är Londons godaste kaffe. Tur för den sötsugna är att rosteriet delar lokal med ett bageri.

 • Kernel Brewery

  På samma innergård hittar vi även The Kernel Brewery, som brygger ale, IPA, stout och porter och säljer på flaska.

 • Ice Cream Union

  Korsar vi Dockley Road och går in på Lucey Way är vi snart framme vid glassbaren Ice Cream Union, där de två argentinska bröderna Alex och Franco erbjuder vad de kallar Helado Artesenal (ungefär hantverksglass). Cornflakessmaken är ett måste!

 • Natoora

  Glassbarens fruktsmaker görs med produkter från grönsaksaffären Natoora, som de delar lokal med. Denna franska grönsakshandlare säljer här frukt och grönt från mindre odlare i Storbritannien, Frankrike och Italien.

 • Decatour

  Vi krånglar oss tillbaka ett kvarter och följer sedan Spa Road under järnvägen. Vid slutet av gatan tar vi in på Thurland Road, vidare längs Old Jamaica Road och Abbey Street tills vi skymtar Druid Street Market på vår högra sida. Denna marknad är områdets senaste tillskott, och ståndet Decatour, där Louisiana-frälste Tom serverar New Orleans Soul Food, är anledning nog att leta sig hit. Rikligt med kryddor och smör verkar vara ledord i hans matlagning - och vi klagar då rakt inte när vi får prova de grillade ostronen med chili och vitlök!

 • FAT

  Granne med Decatour ligger FAT, som säljer olika slags inläggningar. Populärast är den sojainlagda svampen, dillinlagda gurkan och kimchin (koreansk inlagd kål).

 • Wawa

  Vi knatar tillbaka mot Tower Bridge och centrum med bara ett stopp kvar. Några meter upp på Tower Bridge Road från korsningen med Druid Street stannar vi till i den skönt moderna restaurangen och baren Wawa. Här avslutar vi vår promenad med japanska tapas och sakeprovning.