Hoppa till sidans innehåll

Släng mindre, träffa nya vänner, prata mat och dela med dig. Fixa en foodswap! Dra ihop ett matglatt gäng och bulla upp med hemkokt sylt, saft, nybakt bröd och saftiga kakor. Vad nu skafferiet har att erbjuda för stunden.

Ur tidningen Buffé, september 2014

När fallfrukten täcker gräsmattan och squashplantorna producerar mer än man kan ta hand om är det läge för en foodswap. Alltså en matbytardag, där alla bidrar med varsin godsak utifrån vad som passar varje person. Den som saknar trädgård kanske har plockat svamp, bakat något eller plockat bär i skogen. Kom sedan hem med famnen full av saft, marmelad, torkad svamp och bröd.

Så funkar det

Foodswap-rörelsen uppstod i USA för ett antal år sedan. Via Storbritannien är den nu på väg hit. Större foodswaps äger ofta rum i en park eller på någon annan offentlig plats. Annars
 är en trädgård perfekt. Är man på offentlig plats kan det vara klokt att kolla upp om det behövs tillstånd först. 

Det som var och en behöver är ett bord eller annan exponeringsyta för sina råvaror eller produkter. Etiketter på produkterna underlättar. Var och en lägger ett utskrivet dokument för varje vara. Där står det vad det är för produkt man vill byta bort, vad den innehåller, eventuell allergiinformation samt några rader för de andra att fylla i namn och vad de vill byta med. Lapparna lägger man på bordet vid respektive bytesvara. En för varje vara alltså. Det är trevligt om man har smakprover att bjuda på också.

En foodswap håller på i två timmar ungefär. Första halvtimmen går åt till att sätta upp alla bord och exponera sina varor. Andra halvtimmen att mingla runt, provsmaka och spana in vad man vill byta till sig. Det är då man skriver upp sig på lapparna vad man har att erbjuda själv. Sedan startar själva byteshandeln. Det brukar vara väldigt trevligt med mycket matprat, 
och nya kontakter knyts. Alla går förhoppningsvis hem nöjda med nya spännande varor.

Tips på godsaker till en foodswap

Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan foodswappa. Utgå från vad som är i säsong och var kreativ i köket. Ta hand om bärskörden och koka Svartvinbärssaft eller bulla upp med en saftig Vinbärskaka med valnötter eller ett Surdegsbröd med örter

Förvandla trädgårdens äpplen till vackert rosa Äppeldricka. Den persiska inläggningen Torshi är perfekt för säsongens grönsaker, liksom en Het chilipaste med paprika och Krusbärssylt med kanel. Eller botanisera i affären och skafferiet hemma, kanske får du ihop till en Kryddig granola med kokos.