Hoppa till sidans innehåll

I Grekland äter man fetaost i stort sett varje dag. I sallader, pajer, såser, gratänger, till grönsaker, kött, fisk. Variationsmöjligheterna är oändliga. I Sverige fastnar vi lätt i gamla hjulspår och använder mat på samma sätt som vi alltid gjort. Vi vill utmana er att utmana er själva! Här bjuds recept, tips och fakta om Greklands absoluta favoritost.

Artikel i samarbete med Fontana

Tips! Här hittar du alla våra recept med Fetaost.

 • Fetaost får bara göras i Grekland

  Japp! Fetaosten är nämligen ursprungsskyddad sedan 2002. Det innebär att osten måste vara producerad och packad i Grekland och tillverkad enligt en speciell grekisk metod för att få bära namnet Feta.

 • Det är stor skillnad mellan fetaost och salladsost

  Det är vanligt att man tror att fetaost och salladsost är samma sak - de ser ju väldigt lika ut! Skillnaden är dock många. Fetaost har betydlig mer smak och är gjord på fårmjölk och getmjölk, och måste som redan nämnts tillverkas i Grekland. Salladsost är mycket mildare i smaken och tillverkas av bara komjölk. Dessutom försvinner smaken nästan helt när den tillagas. Fetaosten däremot passar i nästan all matlagning.

 • En vinnare på ostbrickan

  Har du provat feta på ostbrickan? Inte? Då är det hög tid! Smakar alldeles ljuvligt att äta helt naturell med en god marmelad till. Ett annat tips är att panera osten med ägg och vetemjöl, vända i sesamfrön, stek och ringla honung över. Mums! Något att testa nästa gång det är dags för ostbricka.

 • Fetaost är ljuvlig att grilla

  Sugen på att grilla eller ugnsbaka fetan? Det går såklart alldeles utmärkt! Den kan dock inte grillas som kompisen halloumi, utan behöver läggas i folie och grillas i paket. Gärna tillsammans med citron, chili, vitlök och olivolja.

 • Fetaosten har oändliga möjligheter

  Många är vana att använda fetaosten i sallader, och för många kanske det stannar där. Självklart älskar vi vår grekiska sallad, men användningsområdena är många. Kika i rutan till höger för inspiration, och våga vara kreativ med feta!

Somriga recept med fetaost

 • Bakad fetaost med rostad potatis

  Bakad fetaost med rostad potatis

  Är du en person som nästan alltid äter fetaosten kall? Tänk om! Här kommer ett recept på bakad fetaost med rostad potatis. Det kommer bli en given favorit på sommaren, vi lovar! Enkelt och hur gott som helst med varm fetaost!

  - Bakad fetaost med rostad potatis

  Spara

 • Friterade zucchiniplättar med feta

  Friterade zucchiniplättar med feta

  Dessa friterade zucchiniplättar med feta är helt underbart goda och passar lika bra att servera varma som kalla. Servera med tzatziki som mezedes (grekiska smårätter) eller förrätt.

  - Friterade zucchiniplättar med feta

  Spara

 • Klassisk grekisk sallad

  Klassisk grekisk sallad

  Ska man ändå hålla sig till klassikern grekisk sallad så måste det ju göras på korrekt vis. Här är ett recept som inte lämnar någon besviken.

  - Klassisk grekisk sallad

  Spara