Hoppa till sidans innehåll

Hur ska man tänka när man går i butiken och ska handla sin middagsmat? Vad betyder alla märkningar och hur ska man på riktigt veta att alla som har varit med i produktionen av det livsmedel du håller i handen har acceptabla arbetsvillkor?

ICAs egna märkesvaror är noga kontrollerade och här får du en djupare inblick i hur produktionen och framställningen av etiska varor går till.

Om du inte vet hur du ska börja tänka etiskt när du är i affären så är en bra start att satsa på att välja produkter som är märkta med antingen Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance. Till exempel choklad och kaffe. En Utz-godkänd odlare har genomgått kontroller som säkerhetsställer att det finns schyssta arbetsvillkor och att de odlar utan kemikalier vilket i sin tur gynnar den närliggande omgivningen och de som arbetar på plantagen. Här kan du spåra kaffet som du köper på ICA.

Choklad då? Jo, om du vill mumsa i dig choklad så se till att den också är märkt med Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance. Då kan du vara säker på att odlaren bakom produkten har arbetat under godkända och humana förhållanden.

För att vara säker på att den varan du köper har producerats på ett schysst sätt så gör ICA noggranna kontroller så att ingenting lämnas åt slumpen.

Kontroll hela vägen

 • Uppföljning

  ICA bevakar och följer upp arbetet i de fabriker i världen som producerar ICAs egna varor.

 • Noggranna kontroller

  Kontrollerna görs av ICA-medarbetare eller externa revisorer.

 • Social Audit

  Arbetet utgår från ICAs egna kontrollsystem som vi kallar ”ICA Social Audit” eller externa, internationella standarder.

 • Utbildning

  ICA följer upp och hjälper leverantörerna genom utbildning och handlingsplaner.

 • Tydligt mål

  Målet är att alla leverantörer av ICAs egna varor från högriskländer ska vara kontrollerade och godkända av ICA eller tredje part.

 • Rimliga anställningsvillkor

  Det ska finnas rimliga anställningsvillkor, arbetstider och alla ska ha rätt till ledighet. ICA tillåter inte tvångsarbete eller barnarbete i produktionen. Om det finns en misstanke om det så kräver ICA att det åtgärdas.

 • Kollektivavtal

  De anställda ska ha rätt till föreningsfrihet och – inte att glömma – kollektivavtal. ICA arbetar aktivt för att säkra arbetsvillkoren för de anställda runt om i världen.

 • Mänskliga rättigheter

  ICA Gruppen har länge krävt att normer för mänskliga rättigheter efterlevs i produktionen och arbetar vidare mot målet att alla leverantörer av koncernens egna varor i högriskländer ska vara socialt reviderade.