Hoppa till sidans innehåll

Orka köpa en massa prylar i julklapp. Här tipsar vi istället om julklappar du gör själv där vissa smakar supergott och andra gör susen för din hy eller dina växter!

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra juliga recept!

Visste du att du kan ta kaffesump och återvända i en ansiktsskrubb eller till växtnäring? Här ger vi dig 6 tips på vad du kan ge bort i julklapp som både är roligt att göra OCH bra för miljön. 

 • Päronmarmelad med vanilj

  En len marmelad i en spännande twist på päron och vanilj. Smakerna balanserar varandra och ger den perfekta sötman till ostbrickan. Hemmagjord marmelad är även en uppskattad present.

  - Päronmarmelad med vanilj

  Spara

 • Hemmagjord kaffeskrubb

  Huden kan ibland behöva en boost, ge bort en upplyftande ansiktsskrubb gjort på kaffesump, kokosolja och farinsocker. Kaffet ger energi till huden och tillsammans med farinsockret tar den bort döda hudceller. Gör dubbelsats för du kommer vilja behålla en själv.

  - Hemmagjord kaffeskrubb

  Spara

 • Hemmagjord blomsternäring

  Växtnäring gjord på kaffesump, bananskal och äggskal gör att dina plantor överlever den mörka vintern. Kaffesumpen innehåller bl.a. kalium, fosfor och magnesium. Varför inte skämma bort dina växtvänner med hushållets matrester? Win-win för både miljön och växterna.

  - Hemmagjord blomsternäring

  Spara

 • Ansikts-smask!

  Ett enkelt recept på väldoftande hemgjord ansiktsmask. Du gör masken av grädde, havregryn, kakao, honung, avokado och kvarg. Gör huden len och frisk.

  - Ansikts-smask!

  Spara

 • Saffransskorpor med mandel och clementinmascarpone

  Saffransskorpor med mandel och clementinmascarpone, krispiga skorpor som passar suveränt till fikat. Skorporna får både smak och färg av saffran och mandlarna ger ett extra knaper till skorpan. Servera med en kräm av mascarpone och clementiner.

  - Saffransskorpor med mandel och clementinmascarpone

  Spara