Största misstagen du kan göra med pepparkaksdegen
Vi frågade ICAs matkreatör Leif Grönlund vilka misstag man kan begå när man ska knåda sig en smarrig pepparkaksdeg. Så här svarade han:
- Att den varma pepparkakssmeten blir kall innan mjölet arbetas in. Det är viktigt att vara försiktig med mjölet, väg mjölet och arbeta inte in allt på en gång, baka en provkaka för att se om degen är för smulig eller för lös, Är degen för lös arbeta in mer mjöl och är den för smulig så arbeta in lite mera smör.
- Att få samma tjocklek på degen när man kavlar så att kakorna gräddar jämnt då slipper man brända- och ogräddade kakor på plåten
- Lägg kakorna på kalla plåtar och att de ligger plant så att de inte blir ”bubbliga”.
4 snabba om pepparkakor
Frågor du kanske ställer dig just nu:
- Hur länge ska pepparkakor vara i ugnen?
Ca. 6-8 min i mitten av ugnen på 175°C
- Hur gör man pepparkaksdeg?
Se recept på pepparkaksdeg här
- Hur länge håller pepparkaksdeg?
Hemgjord pepparkaksdeg håller en dryg vecka i kylskåpet. Se till att den är väl inplastad.
- Hur länge håller pepparkakor?
Det beror lite på hur de förvaras. Torrt och svalt i en kakburk håller de i några månader. Släng om de börjar bli mjuka eller känns härskna. Men förhoppningsvis är de ju så goda att de går åt innan det hinner gå så långt.