Hoppa till sidans innehåll

Att samla familj och vänner till en dopfika eller namngivningsceremoni är ett fint sätt att välkomna en ny familjemedlem till världen. Det är vanligt att bjuda på lite lättare mat eller fika efteråt. Här slår vi ett slag för smörgåstårtan, tipsar om en rolig och personlig kakbuffé samt ger idéer på presenter till det lilla barnet.

Text: Therese Elgquist

Som vid alla fester är det tacksamt med mat och fika som går att förbereda. En klassisk smörgåstårta är alltid uppskattat och passar perfekt vid dop eller namngivning eftersom den kan göras dagen innan – och oftast bara blir godare av att stå till sig. Men vänta med att garnera smörgåstårtan till samma dag som den ska serveras. Längre ner på sidan har vi samlat några av våra godaste recept på smörgåstårtor.

Kakor i stället för tårta på tårta

Om du bjuder på smörgåstårta kan det vara trevligt att servera något annat än just tårta till efterrätt. Lite fräsch frukt eller småkakor och bullar passar bra. Om du väljer att helt fokusera på fika – satsa på en kakbuffé! Ofta kan man göra flera olika sorters småkakor av samma mördeg, vilket gör det enkelt att variera med olika smaksättningar, fyllningar och former. På samma sätt kan en vetedeg utgöra grunden för olika sorters bullar.

Baka gärna kakor och bullar i mindre storlekar, det blir både gulligt och gör att gästerna mäktar med fler! Kakor och fikabröd går utmärkt att baka i förväg, frysa in och sedan ta fram för att tina samma dag som själva dopet eller namngivningen.

Rolig och personlig kakbuffé

Ett sätt att göra kakbuffén extra rolig och personlig är att be pyssliga släktingar och vänner att baka något att ta med. Duka upp allt till en härlig kakbuffé och låt gästerna döpa sina kakor och bullar med små skyltar, t ex ”morfar Jannes spröda drömmar”, eller ”faster Kerstins saftiga äppelkaka”.

Låt dem som bakar ta med en snygg burk eller ett fint fat att servera godsakerna på. Det blir ofta en rolig blandning av en massa gott, och gästerna tycker säkert det är kul att få vara delaktiga. Kanske får dem även tillfälle att byta recept med varandra!

Tips och idéer på presenter vid dop och namngivning är ofta efterfrågat. Vad du har för relation till barnet som ska döpas eller namnges spelar roll för vad som passar att ge bort. Här har vi listat ett gäng olika förslag.  

Presenter till barnet

 • Personliga

  Hit hör gåvor med barnets namn eller sådana som förevigar små händer, fötter eller presenter som på annat sätt verkligen blir unika. Är du pyssligt lagd kan du ofta lägga dit den personliga touchen själv!

  Det kan vara en personlig sagobok som många företag tillverkar, en fotoram eller tavla med namn och datum på, en liten möbel med namnet ditmålat eller en bebisfilt med barnets namn broderat på.

 • Klassiska

  Traditionellt sett är minnesgåvor de mest populära presenterna.

  Ett smycke som följer med för resten av livet, en sparbössa till de första slantarna, en tandask att spara sina första mjölktänder, silversked att samla på eller en vacker speldosa.

 • Praktiska

  Det kan vara roligt med presenter som kan användas rätt snart och som tål att slitas och slängas med förstås.

  En namnskylt till barnvagnen, en tjusig barnservis för många kladdiga matstunder, eller varför inte en flott gåvagn som följer barnet på dess första stapplande steg?

 • Samling

  Om du står barnet nära kan en present som du ”fyller på” över tid vara trevligt att ge bort.

  Berlockarmband där varje berlock har en speciell betydelse, en bok som blir början på en samling till många mysiga lässtunder, eller varför inte en verktygslåda att samla på sig genom åren?