Hoppa till sidans innehåll

Var inte rädd för att plocka upp en ny knöl ur rotfruktsdisken nästa gång du handlar. Här är 6 doldisar du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.

Sofie Lundmark
Tips: här finns alla recept med rotfrukter

 • Rättika

  Rättika ser ut som en vit morot och kan ätas rå. Rå har den en smak som påminner om rädisa. Tillagad försvinner den starka smaken och rättika kan med fördel användas som substitut till potatis, eller i asiatiska maträtter som till exempel japansk rättikasallad eller picklad med koriander.

 • Svartrot

  Svartrot är en något glömd klassiker som lyfter din maträtt med sin milda och lätt sötaktiga smak som påminner lite om vit sparris. Skalade mörknar de snabbt, vilket undviks genom att hälla citron över eller att direkt lägga dem i vatten. Prova kokta svartrötter med brynt vitlökssmör eller rosta i ugnen och servera till kyckling.

 • Majrova

  Majrova är en gammal nordisk kulturväxt som smakar riktigt gott. Smaken är mild, betydligt mildare än t.ex. kålrot. När toppen är kvar kan bladen ångas eller stekas som spenat. Majrovan är bäst när den inte är alltför stor och bara behövs skrubbas. Den är en utmärkt grytgrönsak och är även god att ugnsrosta. Tillagas varsamt, så att de bevarar sprödhet och smak. Prova att använda majrova i asiatiska yogarullar eller glasera dem tillsammans med örter och citron.

 • Kålrabbi

  Kålrabbi är ett härligt och gott tillbehör. Den milda smaken passar utmärkt att rostas i ugnen, att grilla eller att bara riva och äta som den är. Kålrabbi smakar inte olikt broccoli men är mildare och sötare. Konsistensen är fin och mjäll mot det krispiga hållet. Gör en kålrabbisallad eller servera i en torskpanna med curry.

 • Jordärtskocka

  Jordärtskockan är en riktig delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Som en korsning mellan rädisa och kronärtskocka. Milt söt och lite nötig. Jordärtskockor används mest för sin fina smak och är god att koka och servera med smör, eller att ha i soppa och mos. Oftast kokar eller ångkokar man dem och serverar som sidorätt, gärna med lite smör. Man kan även gratinera, puréa eller använda dem i soppor.

 • Persiljerot

  Persiljerot är roten på rotpersilja, en variant av den vanliga bladpersiljan. Den har liknade form som moroten, men är vit. Persiljerotens smak påminner om palsternacka och selleri. Används främst tillagad, antingen i soppor, grytor eller kokt för sig själv. Den är jättegod att rosta i ugnen tillsammans med potatis och andra rotfrukter. Blanda med panko och mixade hasselnötter för gott crunch. Eller blanda ner den i en råraka.