Baka med mindre mängd socker, men med mer fibrer som hjälper till att balansera de snabba kolhydraterna. Här är några härliga kakor och muffins ur boken ”Hjälpredan för typ 1-diabetes”. Så klart passar recepten alla som vill fika lite nyttigare.

Text Lina Wallentinsson Recept och styling Liselotte Forslin
OBS: Även bakverk där ingredienserna var för sig kan tänkas vara nyttigare än i vanliga bakverk, innehåller ändå dessa recept mycket kcal. Det betyder att de bör ätas sällan och i begränsad mängd.

  • Banankaka utan tillsatt socker

    Banankaka utan tillsatt socker

    En god och saftig kaka som är perfekt när du har bananer över. Det är frukten som ger sötman i kakan.
    Kakan innehåller 25 g kolhydrater/100 g eller 336 kcal/100 g,


    Banankaka utan tillsatt socker

  • Chokladkaka med bönor

    Chokladkaka med bönor

    Bönor i kakan ger en härlig konsistens men smakar inte bönor.
    Kakan innehåller 33 g kolhydrater/100 g eller 363 kcal/100 g.

    Chokladkaka med bönor

  • Smulpaj med äpple

    Smulpaj med äpple

    Gott och enkelt att sno ihop när det är äppelsäsong. Testa att göra smultäcket till olika frukt- och bärpajer. Exempelvis med jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, rabarber med mera.
    Kakan innehåller 23 g kolhydrater/100 g eller 207 kcal/100g.

    Smulpaj med äpple

  • Blåbärsmuffins med mindre socker

    Blåbärsmuffins med mindre socker

    Goda och lättbakade muffins till fikat eller barnkalaset.
    Muffinsen innehåller 29 g kolhydrater/100 g eller 238 kcal/100 g eller cirka
 23 g kolhydrater/styck.

    Blåbärsmuffins med mindre socker

  • Glutenfria solrosmuffins

    Glutenfria solrosmuffins

    Gott och bra glutenfritt alternativ till vanliga muffins.
    Muffinsen 25 g kolhydrater/100 g eller 215 kcal/100 g eller cirka 14 g kolhydrater/st.

    Glutenfria solrosmuffins