5 fakta om rabarber
SPARA INFÖR VINTERN
Visste du att rabarber går utmärkt att frysa in? Perfekt att plocka fram för den kallare säsongens bak och mellanmål!
ÄT GÄRNA STJÄLKEN – MEN INTE BLADEN
Låt dig inte luras av skönheten i rabarberns frodigt gröna blad. De innehåller höga halter av oxalsyra, vilket i för stora mängder är giftigt.
DEKORERA HEMMET
Rabarbern blommar vanligtvis i maj–juni och de ståtliga, gulvita blommorna gör sig fina som snittblommor inomhus.
RIK PÅ FIBER
Rabarbern är en källa till fibrer, som bidrar till att hålla blodfettsnivåerna låga och ger en långsam stegring av blodsockret.
EN HISTORISK FAVORIT
Rabarber började odlas redan på 1600-talet, men då i medicinskt syfte mot olika krämpor och åkommor. Det var först på 1800-talet som den började användas i matlagning.