Rena rama rabarbern
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Rabarber - lika god att äta som vacker att titta på och nu är rabarbersäsongen här! Men vad kan man göra med rabarber? Rabarberglass, rabarberpaj eller ugnsbakad rabarber passar fint både som sötsyrlig dessert eller lite lyxigare fika. Inspireras av våra sockersöta recept och lär dig mer om den syrliga råvaran.
Tips: Här hittar du alla våra recept med rabarber.
Sugen på att baka en smulpaj med rabarber? Gör en somrig rabarber- och jordgubbspaj som får fikagästerna på fall! Servera gärna rabarberpajen med vaniljsås, gräddglass eller lättvispad grädde.
Sommar på burk! Sötsyrlig sylt gjord på rabarber – perfekt på nybakta scones, i frukostgröten eller till en kula svalkande glass. Vi har valt att smaksätta vår hemgjorda rabarbersylt med kardemumma för en kryddig karaktär.
Ljuvlig rabarberglass som svalkar skönt under varma vår- och sommardagar. Med en bas av mascarpone och grädde blir glassen krämig och len. Sin goda smak får glassen av rabarber och vanilj. Servera rabarberglassen precis som den är, eller toppad med nötter eller bär.
Sugen på en härligt somrig dessert? Låt sötsyrlig rabarber bli mjuk i ugnen med smör, citron och socker. Servera sen den varma rabarbern tillsammans med glass och en knäckig kolasås med nötter och brynt smör.
Har du rabarber i trädgårdslandet? Baka smulpaj med rabarber och mandelmassa. Med mandelmassa och citronskal i smuldegen blir den extra god. Servera gärna rabarberpajen med fluffigt vispad grädde eller vaniljsås.
Visste du att rabarber går utmärkt att frysa in? Perfekt att plocka fram för den kallare säsongens bak och mellanmål!
Låt dig inte luras av skönheten i rabarberns frodigt gröna blad. De innehåller höga halter av oxalsyra, vilket i för stora mängder är giftigt.
Rabarbern blommar vanligtvis i maj–juni och de ståtliga, gulvita blommorna gör sig fina som snittblommor inomhus.
Rabarbern är en källa till fibrer, som bidrar till att hålla blodfettsnivåerna låga och ger en långsam stegring av blodsockret.
Rabarber började odlas redan på 1600-talet, men då i medicinskt syfte mot olika krämpor och åkommor. Det var först på 1800-talet som den började användas i matlagning.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Äntligen är en av vårens första primörer här, rabarbern! Här är ljuvliga rabarberrecept.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.
Här får du tips på enkel efterrätt och dessert i glas som du kan förbereda dagen innan.
Sommar är glass - det är sen gammalt. Här kommer recept på riktigt god vegansk glass!
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Starta dagen med en nybakad frukost! Vad sägs om ugnsbakad gröt och knapriga müslikakor?