Hoppa till sidans innehåll

Sätt en fjäder på huvudet, blanda klassiska cocktails (får det vara en Hanky Panky?) och bjud in till 1920-talsfest.

Av Alexandra Vikström Foto Emily Dahl
Tips: fixa hela 20-talsfesten med vår temaguide

Färgglada cocktails i vackra glas hade sin gyllene tid på 1920-talet. Då var det förbjudet att sälja alkoholhaltiga drycker i USA. I stället dök det upphemliga barer som serverade smuggelsprit ochhembränt. Den illasmakande spriten blandades med juice till välsmakande cocktails. I Sverige tog staten kontroll över alkoholförsäljningen1919 och införde motbok som reglerade hur mycket varje person fick köpa. 1922 genomfördes en folkomröstning om man skulle ha spritförbud även i Sverige. Nej-sidan vann med knapp majoritet.

Drinkar från 20-talsbaren Melt

 • White Lady

  White Lady

  Bjud på en citronsyrlig cocktail med anor från 1919. Denna eleganta drink, som går under det sofistikerade namnet White Lady, får sin friska smak av färskpressad citronjuice. På toppen ett härligt äggviteskum och tunt skivat citronskal.

  White Lady

 • Old Cuban

  Old Cuban

  En bubblig champagnecocktail som sätter feststämningen direkt. En Old Cuban gör dummed färsk mynta, limejuice, rom med den kryddiga bittern angostura. Toppa med champagne eller mousserande vitt vin – välj ett alkoholfritt för en svagare cocktail!

  Old Cuban

 • Hanky Panky

  Hanky Panky

  Denna kryddiga gindrink från 1903 får sin karaktäristiska bitterhet av örtlikören Fernet Branca. Hanky Pankyns djupa färg och smak kommer från gin och söt vermouth som snabbt rörs ihop med is och silas ner i snygga cocktailglas. Så – nu kan festen börja!

  Hanky Panky

Fler klassiska cocktails

 • Whisky sour

  Whisky sour

  Ett drinkrecept på en utsökt syrlig drink. Whiskey sour rör du enkelt ihop av whisky, limejuice och sockerlag. Servera den läckra, sura drinken med is.

  Whisky sour

 • Shirley Temple

  Shirley Temple

  Alkoholfri drink som dracks av skådespelerskan Shirley Temple när hon gick på filmpremiärer som barn. Ginger ale, grenadine och lime anger smaktonen.

  Shirley Temple

 • Bellini med plommon

  Bellini med plommon

  Bjud på en sprudlande välkomstdrink med mousserande vin smaksatt med det söta japanska plommonvinet umeshu. Är det svårt att få tag på går det att ersätta med ett annat frukt- eller bärvin, exempelvis körsbärsvin.

  Plommon bellini

 • Mimosa

  Mimosa

  Välkomna dina gäster med mimosa som är en läskande och svalkande drink. Syrlig och frisk apelsinjuice blandas med bubbligt mousserande vin och resultatet blir härligt uppfriskande.

  Välkomstdrink mimosa

 • Cosmopolitan

  Cosmopolitan

  Här är ett recept på den klassiska drinken Cosmo eller Cosmopolitan. Den sötsyrliga smaken från citronvodka, tranbärsjuice, cointreau och lime är alltid uppskattat och riktigt gott!

  Cosmopolitan