Hoppa till sidans innehåll

I Peru är mat lika djupt rotat i folksjälen som musik i Argentina eller fotboll i Brasilien. De traditionella rätterna har präglats av såväl inkafolket som immigranter från Afrika, Asien och Europa. Nu vill bröderna på restaurang Chicha08 sprida det bästa från det peruanska köket till oss nordbor.

Text Susanna Lindgren Foto Per Magnus Persson (reportage), Lennart Weibull (matbilder)

Drömmen som blev sann

För bröderna Charly, Nino och Carlos Flores har drömjobbet alltid funnits i restaurangbranschen. Som barn hjälpte de kusinen Julio Devoto på hans populära restaurang Colegio de Periodistas de Lima i Peru. Redan då föddes tankarna på att en dag driva en egen restaurang i Peru. Men oroligheter och de konflikter som härjade på 1990-talet vände upp och ner på tillvaron och tvingade familjen Flores att lämna sitt hemland för att söka asyl i Sverige.
Så fort uppehållstillståndet blev klart utbildade jag mig till kock i Sverige. Jag jobbade på många trevliga restauranger i Stockholm, berättar Charly.

Efter 20 år i Sverige förverkligade de tre bröderna tillsammans med vännen Joel Rodriguez drömmen om en egen restaurang. Längs vägen lyckades de även locka hit kusinen och inspiratören Julio, och för drygt ett år sedan komponerade de fem den första peruanska menyn till nyöppnade Chicha08 på Södermalm.
Se några av recepten från Chicha08

Chica08_redbild2

Bröderna Carlos, Nino och Charly Flores bjuder med stolthet på sina peruanska specialiteter.

Namn efter majsdryck

Namnet Chicha kommer från den peruanska nationaldrycken med samma namn – ett blårött brännvin som framställs av en långsamt jäsande gröt av krossad blåsvart majs, som växer i Anderna, med en glöggliknande smak. Och 08? Det står för Stockholm.
Allt på menyn har starka peruanska influenser. Lika viktigt är att allt vi lagar görs från grunden. En ceviche ska lagas med tålamod och kärlek, slår Charly fast.

Leche de tigre, eller tigermjölk på svenska, är själva "spadet" i en ceviche – den syrliga friska fiskrätt som är så förknippad med Peru att den officiellt utsetts till en del av landets kulturarv. Tiradito är en annan populär rätt på menyn, där rå lax i tunna skivor serveras som förrätt med en smakrik dressing på leche de tigre, soja, lime och chilisorten aji limo.   

Chica08_redbild1

På restaurang Chicha08 på Södermalm i Stockholm blandas graffitikonst med stilrena materialval.

Förförisk soppa med räkor

På Chicha08 serveras även chupe de camarones, en läcker räksoppa med en alldeles egen historia.
Under inkatiden skulle sönerna till unga krigare fasta i 15 dagar innan de klev in i vuxenlivet, berättar Charly. Under fastan fick de bara äta mat på majsmjöl och dricka chicha eller vatten. Fastan bröts genom att männen fick lukta och slicka på tomat smaksatt med bland annat örtkryddan hucatay.

Kronan på verket i soppan är ett pocherat ägg. Men riktigt som när Julio Devoto drev restaurang i Peru blir det ändå inte. 
Den peruanska limen är syrligare, och urvalet av både fisk och örter är begränsat i Sverige, men liksom alla andra närmare 20 000 svenskar med peruanska rötter har vi hittat nya sätt att laga våra favoriter, tillägger brodern Carlos Flores.


Vill du laga mer peruanskt? Tips, alla våra recept på peruansk mat!