Hoppa till sidans innehåll

Catarina König älskar mat, så pass mycket att hon tog hem segern i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Här tipsar hon om en supergod grillad kyckling och hon berättar också om varför det är så viktigt för henne att välja svenska råvaror.

Berätta om ditt val av rätt...

– Jag gjorde ett självklart val genom att grilla kyckling och lägga den på en bädd av grön, somrig couscous. Till det en krämig örtsås som för mig speglar Svensk sommar. För att få till en härlig fräschör på rätten så grillar jag citron som får så fantastisk smak när den karamelliseras på grillen. Kombinationen av alla komponenter i denna rätt tycker jag skapar en sommar-symfoni i gommen. Jag bara älskar detta!

Varför väljer du svenska råvaror?

– Jag väljer alltid svenska råvaror före allt annat. För mig är det en säkerhet i att råvaran / råvarorna hanterats rätt enligt alla konstens regler från producent till konsument. Man kan säga att det avspeglar en trygghet när jag ser att det är svenskproducerat, så att det alltid känns okej att köpa det ute i butik. Jag litar till fullo på våra svenska råvaror.

Vilka svenska råvaror eller produkter kan du inte leva utan?

– Kyckling, kött, fisk, mjölk, grädde, smör, crème fraîche...

Vad är viktigt när du väljer kött för grillen?

– När jag väljer kött för grillen väljer jag kött med hög kvalité. Jag lägger hellre några kronor extra för att få det kött jag vill ha. Jag tummar aldrig på kvalité och ser det helst från svenska gårdar! Köper jag nötkött vill jag ha ett melerat fettsprängt kött som ger mycket smak och mörhet. 

Vad grillar du helst på sommaren?

– Jag grillar helst Kött, kyckling och grönsaker. Och såklart storfavoriten halloumi!

Har du några starka smakminnen? 

– Det finns många starka smakminnen. Men jag tror nog att det starkaste minnet är i från Tokyo, dit vi "mästerkockar" fick åka för att tävla i mat (i programmet). Där åt vi på en restaurang vid namn Nobu, och det var verkligen magi rakt igenom. Så enkla, rena och fina smaker som bara förtrollade våra smaklökar och gav oss en smakresa jag tror ingen av oss glömmer. 

Vad associerar du till svenskproducerad mat?

– En riktigt bra silltallrik med svensk nyupptagen färskpotatis vid midsommar, det är för mig svenskproducerad mat.

När väljer du svenskt vs utländskt? 

– I första hand väljer jag alltid svenskt, framförallt kött och chark-produkter. Utländska varor som jag köper kan vara till exempel grönsaker och frukt.

ICA återkallar ICA panerade Nuggets av griskött, och ICA panerad schnitzel av griskött Läs mer