Hoppa till sidans innehåll

Första advent - första steget mot den härliga julen där levande ljus är ett givet inslag i en dyster och mörk årstid. Därför är första advent också batteribytardagen – dagen då vi byter batteri i brandvarnaren och kollar att den funkar som den ska.

Leena Mägi

Den tragiska statistiken visar att det varje år omkommer över 120 personer i Sverige i bostadsbränder – liv som kan räddas med en fungerande brandvarnare. Första advent är batteribytardagen! Ge din brandvarnare lite kärlek i form av nytt batteri nu när vi börjar tända mer och mer ljus och var lite tryggare med detta vakande öga över dig. Men var också noga att släcka ljusen efter dig! 

Mys utan eld med LED

Ett säkert alternativ till alla levande ljus är batteridrivna LED-ljus som ger ett lika mysigt sken som levande ljus.
- En fördel med LED-ljusen är att de inte tappar formen trots att de ”brinner” samtidigt som de faktiskt ser ut och känns som riktiga ljus, eftersom det är ljusvax på dem. Det är faktiskt många som tror att det är riktiga ljus och försöker tända veken på blockljusen, men gör INTE det! Man tänder dem på knappen i botten, säger Jeanette Rau, ljusexpert och inköpare på ICA.


LED-ljusen är också bra alternativ där man inte får tända levande ljus, som förskolor, äldreboenden och arbetsplatser. Och för våra husdjur - ofarliga ljus för viftande svansar och flaxande vingar.

ledljus2