Hoppa till sidans innehåll

I New York bubblar en ny trend - bokstavligt talat. Broth-to-go. Klar benmärgsbuljong serverad i pappmugg med lock. Precis som caffè latte!

Text: Eva Nyqvist Foto: Paul Brissman

Trendig hälsodryck

I New York har man alltid något drickbart i handen det vet alla som har varit där och det allra senaste är alltså att knalla runt med en kopp varm buljong. Och så här mitt i vintern är det ju ingen dum idé!

− Under riktiga köldknäppar hinner vi knappt med, säger Marco Canora, som öppnade stans första buljongkok, Brodo i East Village, förra hösten.
Men många dricker buljongen året om, av hälsoskäl säger han. Men också för att det är så gott! 

Benmärgsbuljong har på kort tid blivit hälsodrycken på modet, vilket inte är så konstigt eftersom den rimmar väl med många av de nya, populära "matfilosoferna". Buljongen är rik på mineraler och proteiner men saknar i princip kolhydrater. 

Högt näringsvärde

Allt kött innehåller protein, mineraler och fettlösliga vitaminer, men i benmärgen finner man den högsta koncentrationen av dessa näringsämnen. När man kokar benen frigörs näringsämnena i vätskan, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp dem. För att bryta ner benmärgen i största möjliga mån måste buljongen koka riktigt länge. Helst hela natten, eller ännu längre.   

Att koka buljong på köttben är inget nytt - man tror att det är något människan sysslat med sedan elden uppfanns.

En pågående process

Hos oss är buljongberedningen en pågående process, dygnet runt, förklarar Marco. Nya buljongsatser startas varje förmiddag. Stora grytor fylls med köttiga ben, mest från nackar och lägg, kryddor, grönsaker, salt och vatten som får koka upp. Buljongen skummas tills praktiskt taget inget fett återstår och får sedan stå och puttra hela natten. Nästa morgon är buljongerna färdgia att silas av och serveras. 

 


 

Sugen på soppa? Utforska våra goda recept på soppa!