Hoppa till sidans innehåll

Birgitta och Claes Alwén grundade sin Bosarpskyckling AB för mer än 15 år sedan och sen 2014 har driften tagits över av Kronfågel. Från en enda gård vid starten 1999 har det nu vuxit till tolv ekologiska gårdar från och med 2016.

Artikel i samarbete med Kronfågel

– Att leva upp till Bosarps stenhårda krav är inte lätt, men det är också därför kycklingen smakar så gott. Både för smaksinnet och samvetet, säger Christian.

Goda anledningar att välja svenskproducerat

Den svenska djurskyddslagen är en av världens hårdaste. Tufft för bönderna men tryggt för oss konsumenter.

– Med djur som är uppfödda i Sverige kan vi mer eller mindre vara säkra på att det vi köper är djur som fötts upp och levt under goda förhållanden. Det blir lite dyrare men man får utan tvekan mer för pengarna.

– Bosarpkyckling är både ekologisk och KRAV-märkt. Kycklingarna är av rasen Rowan Ranger, som växer långsamt i minst 70 dagar och lever i små grupper. De får ekologiskt foder och har tillgång till utevistelse. Det är helt enkelt så ekologiskt det kan bli, förklarar Christian.

Kunderna efterfrågar free range-kycklingar

Kronfågels nya koncept Sol & Sprätt Utomhuskyckling är en så kallad Free-Rangekyckling. Det är en långsamväxande kyckling som får vistas ute på grönbete, vars kött får en rund och milt fyllig smak. Tack vare att den har gott om plats och dagligen är ute och går mycket blir köttet också extra mört och saftigt.

– Efterfrågan från kunderna på en Free-Rangekyckling har vi haft i flera år, men det var inte möjligt för Bosarp som litet familjeföretag att föda upp Free-Range-kycklingar också. Små gårdsslakterier klarar inte av ökade volymer av eko och Free Range. Genom Kronfågel har vi fått tillgång till ett medelstort slakteri där vi kan utveckla dessa koncept och satsa rejält, berättar Christian.

Bra val för både bonde och konsument

En fördel med Free-Range är att man – istället för att behöva bygga helt nytt, vilket är kostsamt – kan bygga om och modernisera befintliga stall som stått tomma och inte gått att använda. En annan bra sak är att det även går avsevärt mycket snabbare att komma igång, eftersom man inte behöver börja bygga från grunden.

– Jag hoppas att de här nya utomhuskycklingarna ska få ännu fler att prova, så att de kan uppleva och känna skillnaden mellan olika val av kyckling, säger Christian avslutningsvis.