Hoppa till sidans innehåll

Tänk utanför trädgårdslandet i sommar och plocka in blommorna i köket. Violer, lavendel och syrener är några blommor som du kan tugga i dig.

Text Sonja Nettelbladt Foto Siri Barje
Nyfiken på vilka blommor som är ätbara? Se vår lista över 10 ätbara trädgårdsblommor!

Violer på frukostmackan, krasse i salladen, rosenblad på tårtan och lavendel i latten. Den senaste trenden att slå ut i sociala medier är att plocka in blommor i köket, som dekoration, smaksättning eller huvudingrediens. De får inte bara maten att se vackrare ut (och genererar fler gillamarkeringar!) utan bidrar med både smak och textur. Vad sägs till exempel om tempurafriterade zucchiniblommor, scones med syrener eller en smoothiebowl med penséer?

– Blommor ser otroligt vackert ut och ger en cool smak, säger kocken, stylisten och blomsterälskaren Siri Barje. Mina föräldrar har alltid odlat blommor, grönsaker och växter så när det var säsong hade vi alltid ätbara blommor hemma, som krasse, ringblomma, tusensköna, kärleksört, penséer och violer. Så steget till att lägga blommor på maten var inte så långt. Om man inte testat att ha blommor i mat tidigare, var ska man börja?

– Börja med penséer. De finns i massa olika färger, passar till all typ av mat och har en mild smak. Köp på närmaste blomsterhandel och använd till salladen, soppan, mackan, efterrätten...

  • Blommig smoothiebowl

    Blommig smoothiebowl

    Smoothie i skål toppad med vackra penséer blir en härlig start på dagen. Mixa frysta bär med yoghurt och mjölk och toppa med sesamfrön, chiafrön, jordnötssmör, päron och honung. Både fräscht och gott!

    - Blommig smoothiebowl

    Spara